A Fidesz korrupciót gyanít az államfőválasztásban

2005.06.07. 14:07
Korrupció gyanúja lengi körül a harmadik fordulót, közölte Áder János, a Fidesz frakcióvezetője, és folyosói értesülésekre hivatkozva közölte: úgy tudja, hogy három MDF-es képviselő az államfőválasztás harmadik fordulójában Szili Katalinra kíván szavazni, hogy ezzel biztosítsa a szocialista jelölt győzelmét. Áder MSZP-MDF koalíciót lát kialakulóban.

Áder szerint a gyanút két tényező támasztja alá, az egyik az államfőválasztás tegnapi, első fordulója, amikor nyilatkozataikkal ellentétesen szavaztak az MDF-es vagy a független képviselők közül többen is, valamint az, hogy a szocialisták megkörnyékezték a Fidesz képviselőit is.

A legnagyobb ellenzéki párt parlamenti frakciójának vezetője emlékeztetett arra, hogy szocialista szervezeteket kellett feloszlatni az utóbbi időkben szavazásvásárlás miatt, valamint arra is, hogy a soproni időközi választásokon vásárlási utalványt osztogattak a szavazóknak.

Tízmilliós nagyságrend

Áder az Indexnek arra a kérdésre, hogy információi szerint a szocialisták ajánlottak-e pénzt Szili támogatásáért, azt válaszolta, hogy igen; arra a kérdésre pedig, hogy milliós vagy tízmilliós nagyságrendű összegekről volt-e szó, azt mondta, az utóbbi. Arra a kérdésünkre, hogy tesznek-e feljelentést miután az elmondottak bűncselekmény, jelesül vesztegetés gyanújára utalnak, Áder közölte: "Várjuk meg a szavazás végeredményét."

A frakcióvezető felszólította az MDF-t, hogy előzetes nyilatkozatai alapján Sólyom Lászlót támogassa: "Rendkívüli káros volna, ha a megválasztott elnöknek azzal kéne ötéves ciklusát kitöltenie, hogy megválasztását a szavazatvásárlás gyanúja lengte körül."

Nyakó István, az MSZP szóvivője közölte: "Azt a gyalázatot, amit a Fidesz tegnap saját jelöltjével, ma pedig a titkos szavazás intézményével művelt, nem múlja felül semmilyen alaptalan híresztelés." A párt egyelőre még nem döntött arról, hogy tesznek-e feljelentést rágalmazás miatt.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke később azt mondta, hogy nagy nyilvánosság előtt elkövetett becsületsértés és rágalmazás miatt eljárást kezdeményeznek a fideszes politikus kijelentései miatt.