Közvélemény-kutatók: 3-2 az MSZP-nek

2006.04.09. 19:00
A Gallup Fidesz-győzelemre és kétpárti parlamentre számít. A Capital Research utolsó felmérése szerint bejut az SZDSZ és győznek a szocialisták, ugyanerre az eredményre jutott a Medián és a Szonda Ipsos is. A Gallup a fővárosban külön felmérést készített, ami a négy évvel ezelőttinél kisebb SZDSZ-támogatottságot mutat. A Tárki exit-poll vizsgálata két százalékos Fidesz győzelmet mutat.

Capital Research: MSZP-győzelem, benn az SZDSZ

A szocialisták a teljes népesség körében közel, a biztos pártválasztók között pontosan négyszázalékos előnyben vannak a Fideszhez képest, ez a pénteken, ezerfős országos listán, telefonon végzett kutatás eredménye a Capital Researchnél. A cég által közölt adatok hibahatára +/-3,1 százalék. A felmérés 61 százalékos részvételi arányt jelzett előre, ez három százalékkal magasabb, mint a cég előző, két héttel ezelőtti kutatásából nyert adat.

Az SZDSZ és az MDF esetében a bejutás a cég szerint tized százalékokon múlik, ezért a szokásostól eltérően a statisztikailag legvalószínűbb adatokat is tized százalékos pontossággal közölték. Az SZDSZ valamivel a bejutási küszöb fölött, az MDF alig alatta állt a biztos pártválasztók körében.

A Medián szerint lehetséges a szocialisták abszolút többsége

46 százalékos szocialista győzelem, 41 százalék a Fidesznél, az SZDSZ 5,5 százalékkal bekerül, az MDF viszont fél százalékkal alatta marad a parlamenti küszöbnek, ez a Medián által várt eredmény a pénteken és szombaton végzett felmérések alapján. Az adatok nyomán a cég szerint valószínűsíthető a szocialisták abszolút többsége a következő Országgyűlésben.

A Medián pénteken és szombaton végezte a felmérést, összesen 3000 fő személyes megkérdezésével.

A Szondánál is az MSZP nyert

A Szonda Ipsos szerint listán az MSZP 44, a Fidesz 42, az SZDSZ 5,1, az MDF 4,2 százalékot szerez. Az első körben 84 egyéni választókerület sorsa dől el, ebből 47 az MSZP, 37 a Fidesz javára. A felmérést csütörtöktől vasárnapig személyes és telefonos megkérdezéssel végezték, tízezer fővel.

A Gallup a hét elején döntetlent...

A Gallup a szavazás előtti utolsó hétben több felmérést is készített a választások várható végeredményéről. Még a Gyurcsány–Orbán-vita előtt, március 31. és április 4. között 2020 interjú készült. A megkérdezettek 14 százaléka mondta azt, hogy biztosan nem megy el szavazni, tíz százalékuk nem mondta meg, kire szavazna. A teljes népességen belül 31-31 százalékon, a biztosan szavazók között 44-44 százalékon állt a két nagy párt, mindkettő szavazóbázisában 75 százalékos volt a magukat biztos szavazóknak mondók aránya. A biztos pártszavazók közül az SZDSZ-nek 5, az MDF-nek 3,5, a MIÉP-Jobbiknak 2, a Munkáspártnak 1 százalék körüli volt a támogatása.

Ebben a felmérésben a Fidesz-KDNP és az MSZP a szavazók 3-3 százalékánál szerepelt másodlagos preferenciaként, az SZDSZ-t 11, az MDF-et 9 százaléknyian említették lehetséges második választásként. A Gallupnak ebben a felmérésében azok, akik azt mondták, nem tudják még, melyik pártra fognak szavazni, abban biztosak voltak, hogy részt vesznek a szavazáson, és valamivel inkább kormánypártibbnak tűntek - akárcsak azok, akik nem árulták el pártpreferenciájukat. Mind a válaszmegtagadók, mind a bizonytalanok 40 százaléka inkább a Fidesz-szavazókra, 60 százaléka az MSZP szavazóira hasonlít a válaszai alapján.

A szerdai Gyurcsán-Orbán vitáról másnap készített felmérést a Gallup. Eszerint a vitában leginkább a korábban véleményüket meg nem osztók vagy valódi bizonytalanok elmozdulásának hatására Gyurcsány megítélése javult. Őt tartották többen meggyőzőbbnek és összességében jobbnak, viszont Orbán nyerte a szimpátiaszavazást. Érdekes, hogy a négy évvel ezelőtti vita után a közvélekedés szerint Orbán nyerte a vitát, és ő volt a meggyőzőbb, viszont Medgyessy Péter nyert a szimpátiaversenyben, és később a választáson is. Hasonló forgatókönyvre utal, hogy a Gallup április 7-ei felmérése azt mutatja: megváltozott a két nagy párt között a sorrend.

#alt#

...a hét végén Fidesz-győzelmet és kétpárti parlamentet jósolt

A pénteki, 1017 fős mintán, telefonon végzett felmérésen 578 településen kérdezték a szavazókat, a mintavételi hibahatára +/-3,2 százalék. A listás szavazáson az MSZP 42-43 százalék, a Fidesz-KDNP 45-46 százalékra számíthat az új adatok szerint. Ezek azt mutatják, hogy az új parlament kétpárti lesz, ami egybevág korábbi becsléseikkel, amelyekben "szinte kivétel nélkül alulról" kerekítették az SZDSZ-t 5 százalékra (az Index pénteki mandátumbecslése még hárompárti parlament megalakulását valószínűsítette a Gallup adatai alapján is). A felmérésben minden korábbinál magasabb volt a válaszmegtagadók és a bizonytalanok együttes aránya, ez elérte a biztos szavazók 44 százalékát.

Ugyancsak a Gallup közzétette az utolsó heti kampány hatékonyságáról szóló adatokat is. Eszerint a megkérdezettek 61 százaléka Orbán Viktortól, 73 százaléka Gyurcsány Ferenctől kapott telefonhívást. A a szocialisták a bekopogtatós kampányban a fideszesek 5, az MSZP-sek 6, a bizonytalanok 5 százalékánál jártak. A Fidesz hasonló kampánya kétszer annyi fideszest ért el (34 százalék), mint MSZP-szavazót (17 százalék), a válaszmegtagadók és a bizonytalanok között 15 százalék számolt be Fidesz-aktivisták látogatásáról.

A fővárosban MSZP-előnyt mért a Gallup

A Gallup a hét elején külön felmérést készített Budapesten. Az április 6-án közzétett adatsorhoz 755 választókorú fővárosi lakos véleményét kérdezték meg. Biztos részvételt a válaszadók 75 százaléka ígért. Négy éve a Gallup 80 százalékot mért az első forduló előtt, a részvétel végül 77,5 százalékos volt a fővárosban. A biztos részvételt ígérő biztos pártválasztók körében az MSZP most 46, a Fidesz 38, az SZDSZ 9, a MIÉP-Jobbik és az MDF 3-3, a Munkáspárt 1 százalékon áll.

Budán 40:36, Pesten 48:38 arányban vezet az MSZP a Fidesz előtt. Négy éve az MSZP 44,1, a Fidesz 31,6 százalékot kapott, a MIÉP 6,9, a Munkáspárt 1,8, a Centrum 5,7 százalékot szerzett. A Gallup 2002-ben 11 százalékot mért az SZDSZ-nek, de a liberálisok végül 9,5 százalékot kaptak.