Lakitelek 1,5 milliót kapott a Fidesz alapítványától

2004.10.27. 14:15
A Fidesz pártalapítványa, a Matolcsy György elnökletével működő Polgári Magyarországért Alapítvány "vette át" a Lezsák Sándor nevével fémjelzett Lakiteleki Népfőiskolai Alapítvány támogatását. A szervezet honlapján közzétett támogatási lista szerint az MDF Dávid Ibolyával szembenálló szárnya számára emblematikus intézmény 1,5 millió forintot kapott a nagyobbik ellenzéki párttól.
A Fidesz választási győzelmének "küldetéses" megakadályozásával vádolta szerdán Dávid Ibolya MDF-es pártelnököt Font Sándor, a párt parlamenti frakciójából kizárt korábbi frakcióvezető-helyettes, a pártvezetés közleménye szerint a lakitelkiek viszont saját pártjuk helyett folyamatosan a Fidesz-MPSZ érdekeit szem előtt tartva politizálnak.

Viszonozni kell

A szerdai éles hangú üzenetváltásban az MDF két szembenálló tábora a két nagy parlamenti párt kiszolgálásával vádolta egymást. Font Sándor, a frakcióból kizárt öt lakitelki munkacsoportos egyike azt állította, hogy "Dávid Ibolya folyamatosan kér valamit, a baloldali Szili Katalin folyamatosan teljesít". Font szerint egy ilyen játék egyoldalúan nem működik, valamikor "a jószolgálati cselekedeteket viszonozni kell". A volt frakcióvezető-helyettes szerint Dávid küldetése a jobboldalon a Fidesz által vezetett szövetség kétharmados többségű győzelmének megakadályozása 2006-ban.

Az MDF árulói

A Font nyilatkozatra reagáló MDF-közlemény viszont a lakitelkiek és a Fidesz közötti együttműködésről beszél. A közlemény szerint "felmerül a kérdés: létezik-e valami titkos megállapodás, paktum a Fidesz és a Lakitelek platform között?", miután a csoport rombolja az MDF tekintélyét és népszerűségét. "A Magyar Demokrata Fórum árulói válasszal tartoznak a párttagság elsöprő többségének és a választóknak: ha nem értenek egyet az MDF sikeres programjával, akkor miért nem távoznak csendben, és ülnek át a szívükhöz közeli Fidesz frakcióba?" - teszi fel a kérdést a szerdán kiadott közlemény.

Képzési támogatás

Miközben a lakitelkiek a frakcióvezető elmozdítása miatti együttműködésre gyanakszanak a pártvezetés az országgyűlés szocialista vezetése között, az is kiderült, hogy a Lezsák Sándor nevével fémjelzett, korábban az MDF egyik "fellegvárának" tartott Lakitelki Népfőiskola pénzügyi támogatást kapott a Fidesz pártalapítványától. A Polgári Magyarországért Alapítvány pályázatán nyertes szervezetek között szereplő népfőiskola 1,5 millió forinthoz jutott "a Bethlen Gábor és Mindszenty József Politikai Kollégiumok közéleti, valamint Európai Uniós elméleti és gyakorlati képzése" címen.