Jövő május 7-én és 21-én lehetnek a választások

2005.09.20. 20:44
Az alkotmány szerint az államfőnek áprilisra vagy májusra kell kiírnia az országgyűlési választásokat. Számításaink szerint az első forduló május 7-én, a második 21-én lehet. Kalkulációnk szerint az is biztosra vehető, hogy a jelenlegi parlament dönt majd a jövőre megüresedő legfőbb ügyészi poszt betöltéséről.

Számításaink szerint az a legvalószínűbb, hogy jövő május 7-én és 21-én lesz a parlamenti képviselőválasztás első, illetve második fordulója.

Az alkotmány szerint az országgyűlési választásokat vagy áprilisra, vagy májusra kell kitűzni.

A választások kiírásával azonban foglalkozik egy másik jogszabály, a választási eljárásról szóló törvény is, amely kimondja, hogy a szavazások fordulói nem lehetnek ünnep- és munkaszüneti napokon, illetve előttük és utánuk egy nappal sem.

Bekavar az esetleges ismétlés

Az 1997. évi választási eljárási törvény azt is rögzíti, hogy ha egy választási fordulót meg kell ismételni – mert például a Legfelsőbb Bíróság megsemmisíti az eredményét -, akkor azt az eredetileg kitűzött időponthoz egy hétre kell kiírni. (”Ha a szavazást a választási bizottság vagy a bíróság megismételteti, a választási bizottság a megismételt szavazást a megismételtetett szavazás napját követő hetedik napra tűzi ki.”)

Egy esetleges megismételt szavazásra is vonatkoznak a fent említett szabályok, azaz, ünnepnapokon és környékükön nem lehet tartani.

Matek

A hagyományok alapján az a legvalószínűbb, hogy az államfő a választásokat vasárnapokra fogja kiírni. Mivel húsvét vasárnap április 16-ára, május elseje pedig egy vasárnap utáni hétfőre esik, kiszámolható, hogy – ha ragaszkodunk az alkotmányban előírt áprilisi/májusi voksoláshoz – valószínűleg május 7-én és a két héttel későbbi vasárnap, azaz 21-én lesznek a választások. Más vasárnap esetében ugyanis törvényi akadályok vannak, illetve lehetnek.

A többi vasárnap miért nem jó:

Április 2: a második fordulónak így 16-án kellene lennie, de az húsvét vasárnapja.
Április 9: azért nem jó, mert a második forduló így április 23-án lenne, de azt – adott esetben – nem lehetne egy héttel később megismételni, mert az ismételt választás napja május 1-e elé, április 30-ra esne.
Április 16 (Húsvét): lásd feljebb.
Április 23: lásd az április 9-nél.
Április 30: másnap május 1-e lesz, nem lehet munkaszüneti nap előtt.
Május 14: a második forduló (május 28) esetleges megismétlése kicsúszna a májusból.

Legföbb ügyészi poszt

Számításaink szerint az is biztosra vehető, hogy a legfőbb ügyészi poszt betöltéséről a jelenlegi összetételű parlament fog szavazni. Polt Péter mostani legfőbb ügyész mandátuma május 16-án jár le. A legfőbb ügyész személyére az államfő tesz javaslatot, és erről dönt egyszerű többséggel a parlament.

Sólyom László valószínűleg nem hagyná, hogy a vádhatóság vezetői posztja – akár egy napra is betöltetlen maradjon, de ehhez Polt Péter megbízatásának lejárta előtt szavazni kellene az ügyben. Ahhoz, hogy egy új összetételű parlament – amelyet a választási eredmény megállapításától számított harmincadik napra kell összehívni - dönthessen a következő legfőbb ügyész személyéről, április 2-án kellene lennie a választások első fordulójának, de ez a fent ismertetett törvényi akadályok miatt nem lehetséges.

Korábbi választások első és második fordulójának időpontjai:
1990: március 25, április 8.
1994: május 8, május 29.
1998: május 10, május 24.
2002: április 7, április 21.