Öt képviselőt kizártak az MDF-frakcióból

2004.09.02. 19:57
Horváth Balázs szerint Herényi Károly MDF-frakcióvezető egyszemélyi döntést hozott akkor, amikor bejelentette a házelnöknek, hogy kizárt a képviselőcsoport öt honatyát. A frakcióvezető lefújta a péntekre tervezett képviselőcsoport-ülést, a többség azonban összeült. A Lakitelek munkacsoport tagja szerint leváltják posztjáról a képvielőket "önkényesen" kizáró frakcióvezetőt. Herényi szerint viszont nincs alapszabálya a frakciónak, és frakcióülés sem lesz.
Összeült az MDF országgyűlési képviselőcsoportjának 14 tagja péntek délelőtt Budapesten; a tanácskozást annak megkezdése előtt Horváth Balázs újságíróknak "legitim frakcióülésnek" nevezte. "Ha a frakció fele plusz egy fő részt vesz a tanácskozáson, akkor legális a frakcióülés" - jelentette ki az országgyűlési képviselő.

Az ülés kezdésekor a Lakitelek munkacsoport 12 tagja, valamint Csapody Miklós és Medgyasszay László jelent meg. Nem sokkal a kezdés után szünetet rendeltek el, mondván, várják a frakcióvezetőt. Herényi Károly reggel az Indexnekek azt mondta, az MDF parlamenti frakciójának péntekre tervezett ülése elmarad, "ha ma összeülnek, az a Lakitelek munkacsoport tanácskozása lesz"

Horváth Balázs arra a kérdésre, hogy frakcióvezető nélkül lehet-e legitim az ülés, azt válaszolta, "attól, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök úr nincs ott a kormányülésen, attól még legitim a kormányülés". Hozzáfűzte: "a frakcióvezető nem pótolhatatlan, azért választottunk frakcióvezető-helyettest".

Herényi Károly, az MDF parlamenti frakciójának vezetője csütörtökön írásban jelentette be Szili Katalin házelnöknek, hogy Balsai István, Font Sándor, Horváth Balázs, Kelemen András és Szászfalvi László "a mai naptól kizárás miatt nem tagjai az MDF képviselőcsoportjának".

Tartalmilag nem vizsgálható

Kisfaludy Zoltán, a parlament elnökének kabinetfőnök-helyettese megerősítette az MTI információját. Közölte, hogy a házszabály kimondja: az ilyen változást a frakcióvezetőnek kell bejelentenie az Országgyűlés elnökének. Kisfaludy Zoltán arról is tájékoztatást adott, hogy az előző ciklusban hozott ügyrendi bizottsági állásfoglalás szerint a házelnök tartalmilag nem vizsgálhatja a bejelentést. Kérdésre válaszolva elmondta: a Herényi Károly által benyújtott bejelentés a formai feltételeknek megfelelt.

Korábban egyébként épp a Herényi által kizártként bejelentett képviselők többsége nyújtott be bizalmatlansági indítványt Herényi Károly ellen. Az indítványról a képviselőcsoport pénteki ülésén szavaztak volna a képviselők. A Lakitelek Munkacsoport kétségtelenül többségben van a parlamenti frakcióban, így ha a 13 lakitelekes együtt szavaz, elmozdíthatják posztjáról a frakcióvezetőt. A változtatáshoz ugyanis a képviselőcsoport felének, plusz egy főnek a szavazata szükséges.

Forgatókönyvvel

Herényi az Indexnek nyilatkozva azt állította, hogy frakcióvezetőként, vagyis a párt képviselőinek egységes politikai fellépéséért felelős személyként joga volt a kizárásról szóló döntés meghozatalához. A frakcióvezető szerint az egyszemélyi döntés sem alapszabály ellenes, miután a frakciónak nincs szervezeti és működési szabályzata. Az SZMSZ megújítása ugyanis elmaradt, így június 19-én hatályon kívül helyezték.

A frakcióvezető szerint egyébként a széthúzás forgatókönyvét a jobboldalon, konkrétan a Fideszben írják. Mint mondta bizonyíték erre az FKGP és a KDNP története. Herényi szerint "a pártok szétverésének végrehajtói" ma is a Fidesz frakciójában ülnek.

Leváltják a kizárót

Horváth Balázs szerint a kizárás bejelentésével Herényi Károly egyszemélyi döntést hozott. Az MDF-es politikus szerint már csak azért sem lehet hatályos Herényi bejelentése, mert a képviselőcsoport nem tartott ülést. Horváth megjegyezte, egy pozícióját féltő ember "önkényeskedéséről" van szó, akit minden bizonnyal meneszt a képviselőcsoport pénteki ülésén.

"Ez a döntés a bűncselekmény határát súrolja, ugyanis a frakcióvezetőnek ilyen joga nincs, ehhez kizárólag a frakció többségének van jogosultsága" - jelentette ki Horváth Balázs.

A képviselő arra az információra, mely szerint Herényi Károly lemondta a péntekre összehívott frakcióülést, azt válaszolta: "holnap délelőtt lesz frakcióülés, a lemondás ellenére a többségi kezdeményezés alapján összehívott ülést megtartjuk, ha nem lesz ott a frakcióvezető, nélküle is".

Font szerint Herényi megszegte esküét

Font Sándor csütörtökön este az MTI-vel közölte, hogy levelet írt Szili Katalinnak, amelyben az Országgyűlés elnökét arra kéri négy társa nevében is, hogy az ügyben a helyzet tisztázásáig ne tegyen elnöki hatáskörében intézkedéseket.

A frakcióvezető-helyettes levelében idézi a képviselőcsoport szervezeti és működési szabályzatát, amely szerint kizárni valakit csak a frakció tagjainak többségi döntésével lehetséges. A legutóbbi frakcióülésen kizárásra irányuló döntés nem volt, a következő ülés pedig pénteken lesz, "frakciódöntés tehát nem állhat a kizárás bejelentése mögött" - írta levelében a politikus.

Font Sándor levelében leszögezi: Herényi Károly ezzel a cselekedetével képviselői esküjét (a jogszabályokat megtartom és megtartatom) megszegte, és félrevezeti a házelnököt.