Washington a Nabuccóra szavaz

2008.02.27. 00:41
Nem szolgálja Magyarország érdekeit, ha több cső vezet ugyanahhoz a forráshoz - figyelmeztet az Egyesült Államok. Matt Bryza amerikai helyettes külügyi államtitkár továbbra is a Nabuccóért lobbizik a magyar kormánynál.

Az Egyesült Államok továbbra is a Nabucco projekt támogatására ösztönzi Magyarországot - mondta el az MTI-nek Matt Bryza amerikai helyettes külügyi államtitkár, aki az ügyben kedden folytatott megbeszéléseket a magyar kormány képviselőivel. 

"Reméljük, hogy Magyarország egyértelműen állást foglal és kinyilvánítja: a Nabucco gázvezeték megvalósítása a legfontosabb" - mondta az európai energiaügyekért felelős szakértő, aki szerint a Nabucco szolgálja a magyar nemzeti érdekek védelmét.

Értékelik az egyeztetést

Matt Bryza és Dan Fried európai ügyekben illetékes államtitkár-helyettes Banai Károllyal, a miniszterelnök kül- és biztonságpolitikai főtanácsadójával és Kovács István külügyi kabinetfőnökkel egyeztetett Washingtonban. A fő téma a Nabucco program és a Déli Áramlatról készülő magyar-orosz megállapodás volt.

Bryza pozitív jelként értékelte, hogy a magyar kormány képviselői még a magyar-orosz megállapodás hivatalos megkötése előtt Washingtonba látogattak egyeztetés céljából. A találkozót a magyar fél kezdeményezte - mondta.

Több cső ugyanoda

"Azt szeretnénk, ha a magyar kormány továbbra is fenntartaná a Nabucco iránti erős támogatását" - fejtette ki a szakértő, aki úgy látja, hogy a Nabucco a diverzifikációt erősíti, a Déli Áramlat viszont a függőséget mélyíti el.

Mint elmondta, az Egyesült Államok azt szeretné, ha szövetségesei felismernék: a valódi diverzifikáció szolgálja a fogyasztók érdekeit és a jobb tárgyalási pozíciót a világ legnagyobb, monopol helyzetű energiavállalatával,az orosz Gazprommal szemben. Európai költségszámítások alapján arról beszélt: a Nabuccónak nagy költségelőnye van a Déli Áramlattal szemben, amely a világ legdrágább vezetéke lesz. Előbbin keresztül 40-50 százalékkal olcsóbban juthatna el a gáz Európába.

Magyarázata szerint a források diverzifikációja több forrást jelent, nem pedig azt, hogy több cső vezet ugyanahhoz a forráshoz. A több forrás megléte a fogyasztók számára jótékony árversenyt teremt, a monopólium viszont nem. Szerinte Magyarország csak diverzifikált piacon tud tisztességes, kölcsönösen előnyös, piaci versenyen alapuló együttműködést kialakítania a Gazprommal.

A Nabucco legyen az első

"Nagyon fontos, hogy milyen sorrendben épülnek meg a vezetékek: a Nabuccónak kell lenni az elsőnek" - hangsúlyozta Matt Bryza, és hozzátette: előbb kell diverzifikálni, hogy jobb tárgyalási pozíciót lehessen elérni a fő beszállítóval szemben. Véleménye szerint a Déli Áramlatot eleve úgy tervezték meg, hogy blokkolja a Nabucco megvalósulását.

"Aki azt állítja, hogy nem a Nabucco a legelőnyösebb megoldás a Magyarországra vagy az Ausztriába történő gázszállítás terén, az nem veszi figyelembe a gazdasági realitásokat és a tárgyalási pozíciókat" - szögezte le a helyettes államtitkár.

Somogyi Ferenc nagykövet az MTI érdeklődésére csak annyit közölt: a magyar kormány képviselői rutin jellegű kétoldalú konzultációkra érkeztek Washingtonba hétfőn, és kedden már el is hagyják az amerikai fővárost. A nagykövet azt sem volt hajlandó megerősíteni, hogy a tárgyalások alapvetően a gázvezetékekről szólnak. Banai Károly és Kovács István a nagyköveten keresztül tudatták, hogy semmilyen formában nem kívánnak nyilatkozni az egyeztetésekről.