Harrach Péter a nap nyuszija

2007.04.02. 16:21
A kormányból most senki sem kért szót napirend előtt, csak Kiss Péter válaszolt egy kérdésre, bár ne tette volna. Herényi Károly megemlékezett az antalli örökségről. A nap baráti tüze Sós Tamás nevéhez fűződik, aki a KISZ egyik megyei vezetője volt, na nem mintha ez fontos lenne. A parlament izéi.

A 2007-es év első hétfői ülésnapján Gyurcsány Ferenc értékelte az évet, a másodikon néma maradt a miniszterelnök, a harmadikon hazatért a pirospozsgás Molnár Lajos, a negyediken rángott Gyurcsány szája széle, az ötödiken Rákosi Mátyás volt a nap embere, a hatodikon Gyurcsány visszatért a barikádra, a hetediken nem nevezték ki Demcsákot. És mi történt a nyolcadikon?

A nap hattyúdala: Kuncze Gábor (SZDSZ)


Kuncze – Visszajön még valaha? (Fotók: Barakonyi Szabolcs)

Kuncze Gábor elbúcsúzott a frakcióvezetéstől is, bár valami azt súgja nekünk, hogy nem végleg, miért ne térhetne vissza két év múlva. 2009-re világosan látszódhat majd, hogy az SZDSZ csak a szocialisták hátán juthat be a parlamentbe, éppen úgy mint most a gyakorlatilag nulla százalékos támogatottságú KDNP, amit a Fidesz vett a nyakába.

Kuncze egyszer már búcsúzott a frakcióvezetéstől ciklus közben, 2000 decemberében, amikor Demszky Gábor váltotta fel Magyar Bálintot az SZDSZ elnöki székében. És mi történt? Kuncze fél év után visszajött.

Nem tudjuk elképzelni, hogy a vicces Kuncze már nyugdíjas éveire készüljön, még csak ötvenhat éves. Az viszont megingatja jóslatunkat, hogy Kuncze nem mondta az ilyenkor szokásosat: Ezentúl több időm jut az egyéni választókerületi munkára.

A nap csalódása: Mikola István (Fidesz)


Mikola ismét a régi volt

A múlt héten mérsékelten smúzolt egymásnak két egészségügyi miniszter, Molnár Lajos a jelenlegi és Mikola István, a fideszes. Az örök elégedetlenkedő, nemzethalált vizionáló Mikola konstruktivitást ígért a kormánynak, a jó szóra kiéhezett Molnár pedig kapva kapott az alkalmon és a minisztériumba hívta kollégáját.

"I think this is the beginning of a beautiful friendship" – gondolhatta Molnár a Casablanca Rickjének szavaival, de Louisban csalódnia kellett. A múlt heti minisztériumi találkozónak talán nagy civakodás lett a vége, mert Mikola most eltakarta a múlt héten kivillantott konstruktivitását. Sőt, burkoltan azzal vádolta meg a kormányt, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárásával a szcientológiai egyház programját valósítja meg. A mézeshét véget ért, a csalódott Molnár szemében mintha egy könnycseppet láttunk volna megcsillanni.

A nap antallozása: Herényi Károly (MDF)


II. János Pál pápa nem jutott Herényi eszébe

Szegény Antall József miniszterelnöksége idején az MDF az egyik legnépszerűtlenebb párt volt, hogy mást ne mondjunk, győztes pártként még a mostani MSZP-t is alulmúlta. Halála után viszont nagyjából mindenki egyformán szereti, Dávid Ibolyáék borzongva kérdezik, hogy mit szólna Antall a mai viszonyokhoz, a pártból az elmúlt években távozók szerint biztos fideszes volna, a kormány szerint legalább fenntartaná a párbeszédet, és nem vonulna ki Gyurcsány Ferenc beszédeiről.

Az MDF frakcióvezetője Antall József 75. születésnapjáról emlékezett meg. És nem restellte idézni a pártja által agyoncitált mondatot: "Azt tartom majd igazi győzelemnek, ha a kormánykoalíció és az ellenzék képes lesz olyan együttműködésre a parlamentben, amely a nemzet előtt álló feladatok megoldását javítja és segíti. " Amúgy az MDF egyik hírlevelében"az egyik ritkán idézett mondatnak" nevezik, haha, csak ők szokták idézni, de gyakran.

Bónuszként: Molnár Lajos is megemlékezett az antalli örökségről.

A nap dátuma: április 8.

Herényi Károly négy bőrt is lehúzott április 8-ról. Antall születésnapja és az MDF 1990-es második fordulós választási győzelme mellett ezen a napon halt meg Széchenyi István és ekkor ünnepelte névnapját a fiatalon elhunyt Csengey Dénes MDF-es politikus is.

Pedig ezen a napon született a maláj szultán, öngyilkos lett – Széchenyi módszerével – Kurt Cobain, és, Herényi most a fejére csaphat, hogy ez neki nem jutott eszébe, április 8-án temették II. János Pál pápát.

A nap baráti tüze: Sós Tamás (MSZP)

Most ünnepeltük a KISZ 50. évfordulóját. Az interpellációs körben kötelező alákérdezést a kommunista ifjúsági szervezet Heves megyei bizottságának volt első titkára követte el. Sőt, még csak nem is kérdezés, kijelentés ez: "Az EU Önerő Alap szerepe a sikeres önkormányzati működésben".

Tudjuk, persze, a KISZ-nek ma Magyarországon nincs kontextusa, a KISZ húsz éve nem létezik, nem minősít az senkit, aki az ifjúsági mozgalomban függetlenített vezető volt, most meg politikus, és különben is: Sós Tamás miért is szakította volna meg 1989 után a kapcsolati hálóját?

A nap nem PC-megjegyzése: Kiss Péter (MSZP)


Kiss szerint a cigányság tíz százaléka aktív

Politikailag korrektnek semmiképpen sem nevezhető Kiss Péter napirend előtti kijelentése: "Két csoportban alacsony a munkaügyi aktivitás, az egyik a roma közösség, a másik a megváltozott munkaképességűeké." Az alacsony munkaügyi aktivitás azt jelenti, hogy a cigányok nem dolgoznak. Kiss szerint csak tíz százalékuk aktív, a minisztert ráadásul nem is kérdezte senki a romákról, a kérdés a rokkantnyugdíjasokra vonatkozott.

Ha van cigány-munkanélküliség, akkor létezik cigánybűnözés is? Az elnevezés újbóli szalonképessé tételéért éppen a radikális jobboldali Jobbik harcol.

A nap nyuszija: Harrach Péter (KDNP)


Mit tojik a nyuszi az idén Harrach Péternek?

A kereszténydemokratákból húsvét előtt eltűnt a kormányellenes lelkesedés. Kezdődött azzal, hogy a hétvégén "erőt, egészséget és bölcs belátást" kívántak Kóka Jánosnak, az SZDSZ új elnökének. Nem rejtették ugyan véka alá, hogy a gazdasági miniszter győzelmével a rosszabbik forgatókönyv valósul meg, de az eddig hevesen ostorozott liberalizmusról azt írták: Fodor Gábor elnökké választása lett volna az SZDSZ utolsó esélye, hogy azt a tradicionális szabadelvűséget képviselve, amely a XIX. században nagyban hozzájárult a modern Magyarország megteremtéséhez, pozitívan befolyásolja a magyar politikai életben zajló folyamatokat.

A most békülékeny Harrach 2004 augusztusában még így beszélt, pedig Kóka akkor még talán Gyurcsány fejében sem született meg: "A Szabad Demokraták Szövetsége olyan csoportokat célzott meg szavazóbázisként, akik szexuális furcsaságokat produkálnak, narkósokat és extrém szektákat." "A liberalizmus emberképe a hagyományossal szemben a társadalmi devianciákat is díjazza."

De borítsunk fátylat a múltra, ahogy Harrach is tette, a "csokitojást szülő nyusziról" beszélt inkább, és "mindenkinek, megkülönböztetés nélkül szép húsvétot" kívánt, vagyis a szexuális furcsaságokat produkálóknak, a narkósoknak és az extrém szektáknak is végre szép húsvétjuk lesz, ha Harrach Péteren múlik.

Ja, hétfőn a szocialista Nyúl István is felszólalt.

A nap frizurája: Török Zsolt (MSZP)

Visszafogott vidéki politikusnak ismertük meg Török Zsoltot. Csalódnunk kellett, a decemberben fodrászt váltó képviselő továbbra is vidékinek látszik, de új frizurájával a szerencsejáték-biznisz környékére tippelnénk munkahelyét. Ilyen volt:


Török Zsolt 2005-ben (Fotó: Huszti István)

Ilyen lett: