Drágább lett a Nemzeti a tervezettnél

2003.06.25. 09:55
Előzetes számítások nem támasztották alá a Nemzeti Színház felépítésének és az átadás utáni előadásoknak összesen 22,3 milliárd forintos költségét - derül ki a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal nemrég elkészült jelentéséből, amit a Magyar Hírlap ismertetett. Az eredeti tervek szerint alig 12 milliárdba került volna az új színház, és csökkentette volna a költségeket egy 7,8 milliárdos japán segély, de ezt valamiért nem vette igénybe az Orbán-kormány.
A Nemzeti Színház felépítése és működtetése 1999 januárja és 2002 szeptembere között összesen 22,3 milliárdba került, ennek indokoltságát nem támasztották alá előzetes gazdaságossági számítások, költségelemzések - áll a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentésének összefoglalójában, amit a Magyar hírlap keddi száma ismertetett. A komplex ellenőrzést a Medgyessy-kabinet egy évvel ezelőtt rendelte el.

Elpuskázott milliárdok

A lap szerint az anyagból kiderül, hogy az építtetők elmulasztották igénybe venni azt a 7,8 milliárd forintos japán segélyt, amelyről a távol-keleti ország kormányával 1995-ben született előzetes megállapodás. Az összeget a színház audiovizuális felszerelésére kellett volna fordítani - rögzíti a Kehi jelentése, amely az illetékes tárcavezető felelősségét is megállapította. Az építkezés kezdetén Hámori József, a végén pedig Rockenbauer Zoltán vezette a kulturális tárcát, de az építkezés finanszírozása a Pénzügyminisztériumhoz tartozott. Az Orbán-kormány 2001-ben, "csaknem egy évvel az építkezés megkezdése után véglegesítette a beruházásra fordítható 12,1 milliárd forint költségvetési keretet" - állapítja meg a jelentés.

A Kehi-jelentés nincs a kormány napirendjén

A beruházásra végül 18,5 milliárd forintot használtak fel. A színház elindításához azonban 22,3 milliárdra volt szükség. A Magyar Hírlap összeállítása szerint ennek oka a feltűnően magas, csaknem négymilliárd forintos pluszköltség a tavalyi választások előtt rajtoló teátrumnál. A Kehi jelentését nem tárgyalja a szerdai kormányülés - közölte a Magyar Hírlappal Gulyás Erika helyettes-kormányszóvivő.

Az eredeti ár: 6,7 milliárd volt

Az Orbán-kormány "beruházási forrásként" húszmilliárdot fordított, amiből az évtizedek alatt összegyűlt adományok - téglajegyek - és kamatai több mint négymilliárdot tettek ki. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság ingyen adott telket az építkezéshez. Az építési munkákra több mint 11 milliárdot fizettek ki az Arcadom Építőipari Rt-nek. A Demján Sándor érdekeltségébe tartozó cég 2000. márciusában nyerte el a színházépítés lehetőségét közbeszerzéssel. A győztes cég eredeti ajánlata 2002-es árszinten 6,7 milliárd forint plusz áfa volt, ami azonban nem tartalmazta sem a belsőépítészeti, sem pedig a színpadtechnikát. Utóbbit újabb két és fél milliárd forintért valósította meg a német tulajdonban lévő Bosch-Rexroth Kft.

Az Orbán-kormány drágaságra hivatkozva hagyta félbe a Horn-kormány által elkezdett Nemzeti építését, ami az Erzsébet téren épült volna fel. E beruházás 18,2 milliárdba került volna a 250 férőhelyes földalatti garázzsal együtt, de volt egy butított változat, ami 15,5 milliárdba került volna. Ebben az esetben azonban a színház stúdiószínpada berendezés nélkül épült volna meg.