Távozik a k+f hivatal elnöke

2006.12.16. 10:06
Távozik Boda Miklós a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöki székéből - írja a Népszabadság. Bodát a hazai kutatók és az innovációs alapba legtöbbet befizető nagyvállalatok egyaránt támadták, főleg az alap pénzosztási gyakorlata miatt.

Hosszas egyeztetés után menesztik tisztségéből Boda Miklóst, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) elnökét - írja a Népszabadság. Boda közös megegyezéssel távozik december 31-én, az évi 30-40 milliárd forintos támogatási keretet kezelő hivatalt átmenetileg Vass Ilona elnökhelyettes vezeti majd.

A lap emlékeztet arra, hogy a 2004-ben kinevezett Boda tavaly óta szinte folyamatosan a támadások kereszttüzében állt. A hivatal élére az Ericssontól érkezett szakembert leggyakrabban és legtöbben az innovációs alap pénzosztási gyakorlata miatt támadták.

A kutatók és az alapba legtöbb pénzt befizető nagyvállalatok legtöbbször a pénzosztás nyilvánosságának a hiányát nehezményezték. Sokszor felmerült kifogásként az is, hogy Boda nem rendelkezik a posztja betöltéséhez szükséges közigazgatási szakvizsgával és PhD-fokozattal.