A fővárosi tűzoltóparancsnok sincs bejelentve az OEP-nél

2007.04.23. 16:55
Rendőrök és tűzoltók sincsenek bejelentve az OEP-nél, legalábbis a pénztár nyilvántartása szerint. A rendőrség és a tűzoltóság, továbbá a szakminisztérium cáfol.

Több tucat tűzoltó mellett a budapesti tűzoltóparancsnokot és általános helyettesét is levélben figyelmeztette az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), hogy adatbázisuk szerint 30 napnál régebben nincs jogviszonyuk, tájékoztatott Bende Péter vezérőrnagy hétfőn.

Minden tűzoltó után megfizetik a járulékot

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság vezetője közölte, minden tűzoltó után megfizetik a társadalombiztosítási járulékot, és az elmúlt években eddig egyetlen hónapban sem késtek a befizetéssel, ezért nem értik, hogy miért nem kerülnek be az OEP rendszerébe.

A fővárosi tűzoltóparancsnokon kívül több tucatnyi vonulós tűzoltó mellett Erdős Antal, általános parancsnokhelyettes is figyelmeztető levelet kapott az OEP-től a múlt héten.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek azt mondta: a katasztrófavédelem több dolgozója is kapott hasonló tartalmú levelet, illetve kollégái az orvosi vizsgálatokon való megjelenéskor szembesültek azzal, hogy a nyilvántartás szerint tisztázatlan a jogviszonyuk. Az ezredes közölte: "rangra és beosztásra való tekintet nélkül" minden dolgozótól levonták és befizették a járulékot.

Rendőrökkel is akadt gond

A távirati irodát különböző megyékből hétfőn több rendőr is azzal kereste meg: figyelmeztető levelet kaptak az OEP-től, hogy rendezzék társadalombiztosítási jogviszonyukat. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI érdeklődésére azt mondta: "szinte kizárt", hogy olyanok dolgozzanak a rendőrségen, akik nincsenek bejelentve az OEP-nél. Mindenki - hivatásos, közalkalmazott és köztisztviselő - után minden járulékot befizet a rendőrség - hangsúlyozta.

A rendőrségnek van egy úgynevezett központi illetmény-számfejtő rendszere, amely továbbítja az adatokat az OEP-hez. Az adatok feldolgozása miatt elképzelhető csúszás, de ez nem a rendőrség, hanem az OEP rendszerében keletkezik, tette hozzá.

A minisztérium cáfol

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumnak nincs tartozása az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) felé, nyilatkozta a szaktárca szóvivője.

A szóvivő közölte, az OEP-nek CD-mellékleten megküldték a befizetésekről készített adatokat, és soron kívüli tájékoztatást kértek. Válasz egyelőre nem érkezett, tette hozzá Orodán Sándor, aki szerint az OEP-nél feltehetőleg adminisztrációs hiba történhetett.

A szolgáltatók április 1-jétől kötelesek ellenőrizni az egészségügyi ellátásra való jogosultságot; márciustól az OEP tájékoztató levelet küld azoknak az állampolgároknak, akiknek - a pénztár adatbázisa szerint 30 napnál régebben - nincs jogviszonya. Ha valakinek nem tisztázott a jogviszonya, 2007. december 31-ig rendezheti azt a megyei egészségpénztárnál.

Az OEP elsimeri: lehetnek hibák

Az OEP elismerte, hogy lehetnek hibák az adatbázisban, ez azonban az egyéni egészségügyi ellátást nem befolyásolja, mindenkit el fognak látni, aki orvoshoz fordul vagy kórházba megy - mondta el Molnár Barbara, a szervezet szóvivője.

Magyarázatként elmondta: tavaly januárig két szervezet - az APEH és az OEP - felé kellett jelenteni és adatot szolgáltatni a munkavállalóknak, azonban januártól mindkét jelentést az APEH-nál kell megtenni.

Az OEP-nek szóló adatszolgáltatást eddig nem vették komolyan, mert a jogviszony megléte nem volt feltétele az ingyenes egészségügyi ellátásnak - fűzte hozzá a szóvivő. A fenti esetben az adatszolgáltatás maradt el, ami nem azt jelenti, hogy a rendőrök vagy a tűzoltók illegálisan dolgoznak a szervezetnél.

Az APEH csak a januártól beérkezett új jelentéseket továbbítja az OEP felé, így fordulhatnak elő hibák a rendszerben. Molnár Barbara elmondta: akik olyan levelet kaptak, hogy tisztázzák jogviszonyukat, megtehetik azt a megyei egészségbiztosítási pénztárnál. Hozzátette: amennyiben a munkáltató vállalja, lehetőség van csoportos adategyeztetésre is a pénztárakkal. Ez az év arra szolgál, hogy ezeket a folyamatokat tisztázzuk, és hasonló esetek ne fordulhassanak elő - tette hozzá az OEP szóvivője.