Januártól beszélnek egymással a parlamenti pártok

2006.12.21. 12:26
A versenyképességről, a nemzetpolitikáról, a közélet tisztaságáról, a társadalmi igazságosságról, a demográfiáról, valamint az állam szerepéről, a szolgáltató állam kialakításáról kezdődik egyeztetés a pártok között januárban.

Ötpárti egyeztetéssorozat indul januárban az ország jövője szempontjából fontos kérdésekről, jelentette be az SZDSZ elnöke a parlamenti pártok frakcióvezetőinek csütörtöki találkozóját követően, amelyet a liberális párt kezdeményezett.

Kemény véleménykülönbségek

"Az volt a célunk, ezzel az összes többi jelenlévő párt egyetértett, hogy tegyük világossá, hogy a nagyon kemény véleménykülönbségek mellett is van lehetőség tárgyalásra, van lehetőség párbeszédre" - fogalmazott Kuncze Gábor, hozzátéve, azt mindenki elfogadja, hogy a másik az ország érdekében akar tenni.

Megállapodtak abban, hogy az egyeztetéssorozat témái a versenyképesség, a nemzetpolitika, a közélet tisztasága, a társadalmi igazságosság, a demográfia, valamint az állam szerepe, a szolgáltató állam kialakítása lesznek.

Az SZDSZ novemberben még a pártfinanszírozást is napirendre vette volna, most azonban kimaradt az egyeztetés sorozat témái közül.

Nem akarnak fojtogatni

Lendvai Ildikó (MSZP) azt mondta: a politikai realitásokat ismerve már azt is eredménynek tartják, "ha egymás nyakát nem fojtogatási szándékkal vesszük célba". Ez most ilyen beszélgetés volt ezért bízik a folytatásban - tette hozzá.

Semjén Zsolt (KDNP) a témák közül kiemelte a demográfia kérdését, amelyet a kereszténydemokraták számára a legfontosabbnak nevezett. Francia mintára olyan adórendszer kialakítását javasolják, amely nem csak jövedelmet, hanem az eltartottak számát is figyelembe veszi, mondta.

Herényi és Navracsics is bizakodik

Herényi Károly (MDF) a tiszta közélet feltételeinek megteremtését, a korrupció visszaszorításának fontosságát hangsúlyozta, amelynek keretében kerülhet szóba a pártfinanszírozás. Megjegyezte, abban bízik, hogy a pártok nagyon hasonló álláspontot fognak kialakítani egy ilyen kérdésben.

Navracsics Tibor (Fidesz) elmondta: az öt frakció azonosan látja a jövő Magyarországa előtt álló problémákat, de nyilván ezt mindegyik a maga módján értelmezi. Szükség van arra, hogy a frakciók a napi törvényhozáson túli, az ország jövőjét távlatosabban érintő kérdéseket is meg tudják vitatni.