Orbán: Az emberek ne húzódjanak vissza a házaikba

2006.09.19. 23:05
Illegitim módon kormányoz a kabinet, Gyurcsány Ferencék jogi felelősséget is felvető módon, adatok meghamisításával nyerték meg a választást - mondta Orbán Viktor. A Fidesz elnöke azt kérte az emberektől, hogy nem húzódjanak vissza a házaikba, hanem védjék meg magukat a hazugságok ellen, ahogyan a rendszerváltáskor is. Az ellenzéki párt elnöke szerint az első megszorítás megbukik, így újabbak jönnek.

A köztévé vendégeként Orbán Viktor kedden este azt mondta: Gyurcsány Ferenc egyszemélyi felelősség terheli az országban kialakutl helyzetért, mert "hazudtak, elrontották". Az ellenzéki pártelnök arra a kérdésre, hogy érez-e személyes felelősséget, visszakérdezett: "kellene?". Arra a felvetésre - amire Sólyom László is utalt -, miszerint Orbán Viktor félmondatai miatt sokan érezhették, hogy bátorítást kapnak, azt mondta: írt egy háromrészes cikket, ami abban le van írva, azokat ő mind vállalja. Arról, hogy az erőszakra buzdít-e, visszakérdezett: "mondtam ilyet?"

Erőszak ne legyen, de otthonülés sem

Orbán Viktor a beszélgetés során megismételte a délutáni kijelentését, miszerint pártja is, személyesen ő is elutasítja az erőszakot, és elhatárolódott Wittner Mária forradalomról szóló kijelentésétől. Hozzátette ugyanakkor, hogy a minisztereknök magatartása miatt - miszerint hazudott, lebukott, és azt várja, hogy most megtapsolják ezért - érthető az emberek viselkedése, érthető, hogy az utcára mentek, "mit kellett volna csinálniuk?" - fogalmazott.

A pártelnök később sem szólította fel konkrétan az embereket az utcára vonulásra. Azonban utalt erre, amikor azt mondta: "ne húzódjanak meg a házaikban", hanem védjék meg az érdekeiket. Az októberi önkormányzati választásokról úgy fogalmazott: azon véleményt lehet mondani a kormányról, és "ebből következnek dolgok". Megismételte délutáni kijelentését: ha az október 1-jei választást elbukja az MSZP, akkor Gyurcsányt meneszteni kell, és "pártkormány helyett szakértői kormányt kell alakítani".

Illegitim, diktátumos kormányzás

Az interjúban Orbán Viktor többször is megismételte: a kormány illegtim módon tevékenykedik, nem demokratikus módon, hanem diktátumokkal kormányoz. "Ma Magyarországon felhatalmazás nélküli kormányzás zajlik, nincs felhatalmazása a kormánynak arra, hogy azt tegye, amit tesz" - fogalmazott, hozzátéve: "erről az emberek állást fognak foglalni", valamint kijelentette: "a bizalom kérdését fölvetheti, hogy a kormány mást tesz, mint amit vállal".

Arra a felvetésre, hogy a kormánynak és az országgyűlési választásoknak semmi köze nincs október 1-jéhez, úgy fogalmazott: de van, az emberk akkor tudják kimondani, egyetértenek-e a megszorítással. "Az emberek most nyitott szemmel szavazhatnak" - mondta, hozzátéve, hogy a tavaszi választásokon "az emberektől megtagadták a valóság megismeréséhez való jogot, utána ezt a miniszterelnök is bevallotta".

Orbán Viktor szerint "egy megtervezett hazugságnak lettünk az áldozatai. Az adókból állami reklámokkal valótlanságokkal csapták be a választókat." Az ellenzéki politikus példaként említette, hogy törvényt hoztak az adók csökkentéséről a választások előtt, majd egyet az adók emeléséről a választások után.

Gyurcsány kétségbe vonja a rendszerváltást

Azzal, hogy a miniszterelnök utólagos magyarázatai szerint nemcsak másfél évig, hanem 16 éve hazudnak a politikusok, Orbán Viktor szerint Gyurcsány ezzel megkérdőjelezi a rendszerváltás értelmét. Annak Orbán szerint éppen az volt a célja, hogy a hazuságokra alapuló Kádár-rendszert megdöntse, míg Gyurcsány most a Kádár-érából ismert módon, a hazugságból akar erényt kovácsolni.

Orbán szerint a magyar miniszterelnökkel szemben elvárásnak kell lennie, hogy demokrata legyen. Ezzel szemben Gyurcsányt nem érdekli az emberek véleménye, az országot úgy vezeti, ahogy akarja - mondta a Fidesz-elnök. A hangszalag nyilvánosságra kerülésével a miniszterelnök "lebukott", mondta Orbán, aki megerősítette: neki ilyen hangszalagja nem volt, vasárnap délutánig nem tudott erről.

Később vizsgálják az erőszakot

A hétfői éjszakai tévéostromról azt mondta Orbán: az erőszak külön vizsgálatot igényel, de "nem kapkodná el az okok megjelölését". Mint mondta, szeretné látni valami jelentésben, hogy kik voltak az elkövetők, megvárná, hogy személyeket azonosítsanak. "Ennek az egésznek a háttere számunkra ismeretlen" - mondta.

Élénkítés, de nem karácsonyfa

Arról a miniszterelnöki kijelentésről, amit a beszélgetésben idézetek, miszerint mindenáron kellenek reformok, mert 16 évig nem történt semmi, azt mondta: de, voltak reformok, "2002-ben olyan gazdasági helyzetben lévő ország, amiről a szocialisták is elismerték: reális célkitűzés volt az euóövezeti tagság 2006-ra". Ezt követően azonban "kormányzás helyett adatokat hamisítottak, ezért felelősséget kell valakinek vállalni" - mondta.

A kormánynak most megszorítások helyett a gazdaság élénkítésére kellene törekednie Orbán szerint. Arra a kérdésre, hogy mit tenne a Fidesz, három dolgot említette: a felelősség tisztázása, garancia arra, hogy ez nem fordulhatna elő, majd olyan válságkezelő program, amely nem csökkenti a gazdaság teljesítményét, hanem növeli.

Arra a megjegyzésre, hogy "az önök válságkezelése egy karácsonyfa", azt mondta: "ez fáj nekem, az a sok kiváló koponya ennél többet érdemelne". Szerinte csak olyan válságkezelő program lehet, amely adócsökkentéssel több munkahelyet és erősebb nemzeti vállalkozásokat eredményez. A megszorítások viszont meg fognak bukni, így azokat újabb csomagok követik - jósolta.