Papp-jelentés: Szakszerűtlen volt a rendőrség október 23-án

2007.07.06. 16:40
Befejeződött a tavaly október 23-i rendőri beavatkozást vizsgáló rendőri belső vizsgálat. A Papp-bizottság jelentése több hiányosságot is megállapított.

Bencze József országos főkapitány pénteken elrendelte a tavaly október 23-i, budapesti zavargásokkal összefüggő rendőri tevékenység vizsgálatára alakult bizottság jelentésének nyilvánosságra hozatalát. A korábban "nem nyilvános" megjelölést kapott, pénteken mégis közzétett Papp-jelentés elkészítésére 2007. január 23-án adott parancsot Bene László, az akkori országos rendőrfőkapitány.

A bizottság munkáját Papp Károly, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat jelenlegi parancsnoka vezette. Papp Károly a bizottság működése idején a Fejér megyei Rendőr-főkapitányság vezetője volt. A bizottság október 23. nulla óra és október 24. 24 óráig tartó időszakot elemzte.

A bizottság bekérte és tanulmányozta az Országos Rendőr-főkapitányság, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat és a Budapesti Rendőr-főkapitányság által készített írásos és képi anyagokat, dokumentációkat, jelentéseket. Megtekintették a televíziós felvételeket, tanulmányozták a Rebisz írásban rögzített, rádióforgalmi hanganyagát. Meghallgattak többek között három tábornokot és tizenöt főtisztet, vázlatokat, térképeket, grafikonokat készítettek és az eseményeket modellezték.

Törvényes, de

A Papp-bizottság egyhangúlag megállapította, hogy a 2006. október 22-24-én a fővárosban végrehajtott rendőri tevékenység alapvetően törvényes, de több elemében is szakszerűtlen volt.

A jelentés megállapítja, hogy az állami rendezvényekre érkezett delegációk biztosítása példás volt, viszont a Budapesti Rendőr-főkapitányság által készített biztosítási terv nem felelt meg a követelményeknek. "A BRFK által készített biztosítási terv összességében nem volt alkalmas arra, hogy a 2006. október 22-23-i rendezvények rendőri biztosítási feladatait tervszerűen, és szakszerűen végre lehessen hajtani" - áll a jelentésben.

Aránytalanul lőttek

A jelentés szerint több esetben "az alkalmazott gumilövedék és könnygázgránát mennyisége, illetve az alkalmazás módja nem állt arányban a feladatellátás mértékével, és veszélyességével." Azt is megállapítják, hogy a könnygázgránátokat többször is úgy lőtték ki, hogy a könnygáz főként a rendőröket érte.

A jelentésből kiderül az is, hogy a 2006. október 23-án, a hajnali órákban a Kossuth téren végrehajtott térkiürítést és tömegoszlatást aránytalanul nagy rendőri erő vezényelte le. A téren tartózkodó, maximum 200 fő demonstrálóval szemben 1006 rendőrt, a Rebisz Bevetési Parancsnokságának teljes állományát vezényeltek ki, ráadásul nem is biztosítottak nekik megfelelő pihenőidőt.

Gondatlanok voltak

A BRFK az Astoriánál tartott nagygyűlés előkészítésében, tervezésében, és a biztosítás végrehajtásában nem kellő körültekintéssel és gondossággal járt el. Október 23-án a délutáni órákban, az Alkotmány utcában végrehajtott tömegoszlatással egy időben nem intézkedtek a rendzavaró csoportok elszigetelésére a Deák tér – Andrássy út – József Attila u. kereszteződésében.

A védőfelszerelések mennyisége és minősége a REBISZ egységeinél elfogadható, a megyei rendőr-főkapitányságok csapatszolgálati alegységeinél viszont hiányos. Csakúgy mint a gyakorlatozás

Problémaként nevezik meg, hogy a rendőri műveletben részt vevő személyi állomány nagyfokú leterheltsége és túlhajszoltsága, és a létszámproblémák következtében a szolgálati csoportokat nem tudták leváltani,

A jelentés szerint ezek is hozzájárultak az ismertté vált egyéni rendőri túlkapásokhoz.

„A hatályos jogszabályok és belső normák betartásában – elsősorban magasabb vezetői, irányító parancsnoki szinten – elkövetett szakmai hibák hozzájárultak ahhoz, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság az eseményeket nem minden esetben tudta kellő mértékben uralni, és hatékonyan kezelni.

A jelentés azt is kimondta, hogy Gergényi Péter, akkori BRFK-vezető október 24-én tartott sajtótájékoztatójának hangvétele, stílusa egyértelműen elhibázott volt.

A Fidesz igazolni látja eddigi álláspontját

A Fidesz szerint "a bizottság megállapításai igazolni látszanak a párt korábbi álláspontját, amely szerint 2006. október 23-án a rendőrség súlyos jogsértéseket követett el, és szakszerűtlen intézkedéseket hozott az alkotmányos jogaikkal élni kívánó békés megemlékezők kárára" - tartalmazza Kontrát Károly fideszes képviselő pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye. A kommüniké kitér arra, hogy az ellenzéki párt elemzi a Papp-bizottság jelentését, és szombaton sajtótájékoztatón kommentálja részletesen a dokumentumot.