Paróczai elismerte, hogy ő volt a 'képrongáló'

2001.03.02. 14:11
A kép nem lövöldözés miatt rongálódott meg, a kárt azonban megtérítettem - nyilatkozta az Indexnek Paróczai Csaba, Skultéty Sándor a környezetvédelmi tárca közigazgatási államtitkárának titkárságvezetője. A kár a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatójának tájékoztatása szerint 200 ezer forint. Kovács Béla a rongálás másnapján kötelezte Paróczait, hogy fizesse meg a kárt, amit a titkárságvezető megígért, de többszöri megkeresés ellenére csak a napokban fizetett be. A miniszter hétfőn, a rendőrség pedig ez után hozza nyilvánosságra a vizsgálat eredményeit.

Paróczai Csaba, Skultéty Sándor, a Környezetvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkárának titkárságvezetője lapunknak megerősítette, hogy megtérítette az államtitkár születésnapján megrongálódott festményben okozott kárt. Kovács Béla, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója tájékoztatása szerint az összeg 200 ezer forint. Kovács úgy tudja, a pénznek a napokban kell megérkeznie.

Kötelezték Paróczait

Kovács az Indexnek elmondta, hogy október 17-én, a buli másnapján írásban kötelezte Paróczait, hogy fizesse meg a Somogyi Győző festményében okozott kárt. Paróczai aláírta kötelezvényt, de többszöri megkeresés ellenére csak a napokban fizette be. A Népszabadság pénteken arról adott hírt, hogy a festmény már megsemmisült egy restaurátori műhelyben. Kovács szerint ez elképzelhető, hiszen ,,a 200 ezer forint a kép leltári ára, nem pedig a javításáé."

Nem volt lövöldözés

Paróczai az Indexnek elismerte, hogy valóban megrongálódott a kép, de ,,nem lövöldözés miatt". ,,A kép valóban megrongálódott, amiért én megtérítettem a kárt. A rendőrségi vizsgálat lezártáig azonban nem nyilatkozom" - mondta a titkárságvezető. A lövöldözésre Kovács Béla sem emlékszik. Rendőrségi körökből az információ szivárgott ki, hogy a lövöldözésre egyedül a fenékpusztai vendégház gondoka, Balatoni Éva emlékszik. Paróczai lapunknak elmondta, hogy az államtitkárnak nem volt szerepe a történetben, amit maga az érintett is sietett leszögezni szerdai sajtóközleményben.

Az ügy egy állampolgári bejelentés után pattant ki, amelyben egy bejelentő azt állította, hogy az államtitkár október 16-án rendezett születésnapi buliján szétlőtték Somogyi Győző egyik festményét a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fenékpusztai vendégházában.

A rendőrség hallgat, a miniszter vizsgálódik

Pintér Attila, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjének tájékoztatása szerint a rendőrség addig nem hozza nyilvánosságra a vizsgálat eredményét, amíg a minisztérium kezdeményezésére indított belső ellenőrzésnek nem ismerik az eredményeit. Pintér sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, hogy a bulin történt-e lövöldözés, vagy sem. Jelenleg az a hivatalos álláspont, hogy rongálás alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indítottunk nyomozást - zárta rövidre a információszolgáltatást az őrnagy.

A Környezetvédelmi Minisztérium sajtóosztályán pénteken délelőtt közölték, hogy ,,Kávássy Sándor politikai államtitkár hóna alatt éppen most vitte be az anyagot Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszterhez". A hivatalos sajtótájékoztató hétfőn lesz.

Paróczai vs. Somogyi

Senkinek sem kötelezettsége, hogy tájékoztassa az érintett festőművészt. Ezt Somogyi Győző feleléségétől tudta meg az Index. Somogyiné elzárkózott a nyilatkozattól, a férjét pedig nem tudtuk elérni. Kovács Béla információi szerint Paróczai Csaba már felvette a kapcsolatot a festőművésszel, de ennek hátteréről nem tudott beszámolni az igazgató.