Kizárta a soproni jobboldal az MSZP-s képviselőt a választásból

2004.10.19. 13:27
A soproni választási bizottság szerint az MSZP nem indíthat olyan képviselőt az időközi választásokon, aki már eleve a parlamentben ül. Az érintett, Kránitz László kifogással élt a területi választási bizottságnál, és Rytkó Emília állásfoglalására hivatkozik, aki szerint nem lehet kizáró ok, hogy valaki már képviselő.
Visszautasította az MSZP soproni képviselőjelöltjének nyilvántartásba vételét a helyi, Győr-Moson-Sopron Megyei 07. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság, olvasható a Fidesz-frakció internetes oldalán.

Nyilvántartásba nem vehető, vélik a jobboldali delegáltak

Kránitz László
A közzétett választási bizottsági határozatban az olvasható, hogy „a jelölt - mivel jelenleg is országgyűlési mandátummal rendelkezik - az Alkotmány, az országgyűlési képviselők jogállásáról és a választási eljárásról szóló törvény rendelkezései szerint az időközi választások során jelöltként nyilvántartásba nem vehető fel.

Kránitz László szocialista képviselő és képviselő-jelölt az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a bizottság fideszes delegáltja, a jobbikos és MIÉP-es delegálttal összefogva, jogellenesen – politikai okokból - zárta ki. Utalt Szájer József fideszes képviselő esetére, aki 2002 januárjában úgy idulhatott Sopronban időközi választáson, hogy már szintén képviselő volt.

(Az Országos Választási Iroda adatbázisa szerint ugyanakkor 2002-ben sem Sopronban, sem máshol az országban nem volt időközi parlamenti választás.)

Az Országos Választási Iroda szerint indulhatna

A bizottság 3:2 arányban utasította el Kránitz lajstromba vételét. Erre tulajdonképpen azért volt lehetőségük, mert a három jobboldali párt hamarabb leadta az elegendő kopogtató cédulát, így jelöltjeik részt vehettek Kránitz esetének elbírálásában. „Erre nem számítottam” – mondta Kránitz, akinek birtokában van Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda elnökének állásfoglalása, amely szerint „a hatályos választójogi szabályok nem tartalmaznak olyan tilalmat, amely szerint a területi listán már mandátumot szerzett országgyűlési képviselő nem indulhat egyéni jelöltként országgyűlési időközi választáson”. A győri területi bizottság három napon belül bírálja el a kifogást.

Mint arról az Index korábban beszámolt, az MSZP Kránitz László parlamenti képviselőt indítja a novemberi, soproni időközi választásokon. A Fidesz helyi kampányfőnöke már akkor úgy nyilatkozott, nem fair az MSZP eljárása, mivel a választók így nem tudják meg, hogy ténylegesen kit juttatnak a parlamentbe. A választást azért írták ki, mert a fideszes Szájer József EP-képviselő lett, ezért parlamenti helye megüresedett.

Az MSZP kiáll Kránitz mellett, az SZDSZ sajnálkozik

Hiller szerint a párt kiáll Kránitz László indulásáért Sopronban. A pártelnök azt mondta, hogy a Fidesz a szélsőjobboldali pártok összefogásával akarja megakadályozni az "esélyes jelölt" indulását. Kóczán Zoltán, az SZDSZ soproni képviselőjelöltje sajnálkozását fejezte ki a döntés miatt.