Balatoni kompért és tévéért lobbizik Suchman

2007.06.01. 16:13
Suchman Tamás minden fontosabb tévé vezetőjével találkozik, hogy több műsort sugározzanak a Balatonról. Újabb kompot is akar a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, de felmerült már egy önálló vasút ötlete is a tó körül, sőt Hévíz és Keszthely között villamospályát építenének.

A Fonyód és Badacsony közötti kompjáratért lobbiztak pénteken a déli parton megrendezett II. Fonyódi Balaton-partin. Az új járattal gyorsabban lehetne elérni az északi partról az M7-es autópályát, és csökkenne az üdülőhelyeken a forgalom, érveltek a megjelent politikusok és hajózási szakemberek.

Többmilliárdos beruházás

A beruházás 3-3,5 milliárd forintba kerülne, közölte a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója. Horváth Gyula elmondta, a négy balatoni komp egyikét Fonyód és Badacsony között állítanák forgalomba, és további két hajót vásárolnának, ami 2-2,5 milliárd forintba kerülne. A két kikötő átalakítására hozzávetőleg 1,-1,2 milliárd forintot kellene költeni.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a szükséges forrást a részvénytársaság önerőből és hitelekből, uniós támogatásból, valamint szükség esetén befektetői tőke bevonásával teremtenék elő. A tervek szerint 2009 második felében indulhatna az új kompjárat.

Suchman is akarja

Suchman Tamás (MSZP), a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke fontosnak és szükségesnek tartja, hogy a Balaton nyugati medencéjében is legyen a két partot összekötő kompjárat.

Több évtizede szorgalmazzák az önkormányzatok a Fonyód és Badacsony közötti kompközlekedés beindítását, ám ez eddig "elbukott a bürokrácián", mondta Suchman.

Hidvégi József, Fonyód fideszes polgármestere nehezményezte, hogy a magyar közszolgálati televízió "kitelepül" az Adriára, hogy onnan számoljon be turisztikai információkkal a potenciális magyar vendégeknek, ahelyett, hogy a "magyar tengert", a Balatont népszerűsítené. A polgármester közölte, a legutóbbi ülésen emiatt arra kérte a fonyódi képviselő-testület tagjait, és rajtuk keresztül a település lakosságát, sőt, a Balatoni Szövetséghez tartozó többi önkormányzatot is, hogy a nyáron ne nézzék az MTV műsorait.

Suchman is lobbizik

Suchman Tamás erre reagálva elmondta, tárgyalásokat kezdeményezett az MTV elnökével arról, hogy rendszeresen számoljanak be a balatoni turizmussal kapcsolatos információkról. Suchman a napokban valamennyi hazai televízió vezetőjével találkozik, akiktől ugyanezt kéri.

Idén áprilisban, a BFT balatonfüredi ülésén megtárgyalták a fejlesztési tanács kérésére kidolgozott koncepciót is, amely szerint regionális vasúttársaságot hoznának létre. Az elképzelés szerint a Tapolca-Csajág, Tapolca-Keszthely, Keszthely-Lepsény vonalon a jövőben nem a MÁV, hanem egy regionális vasúttársaság szerelvényei járnának. Megvalósulna a Keszthelyt Hévízzel összekötő villamos, valamint újraindulna a forgalom a Balatonalmádi-Veszprém - korábban teljesen felszámolt - vasútvonalon is.