Pártszínekbe öltöztették Dózsa Györgyéket

2008.06.04. 10:45
Az MSZP és a Fidesz rovására gúnyolódó dekorációval látták el az I. kerületi Dózsa-szoborcsoportot. Utoljára a rendszerváltás tájékán esett meg hasonló eset, amikor például Lenin csepeli szobrát dobták fel táblával és zsíroskenyérrel.

Pártszínekbe öltöztették az I. kerületi Dózsa szoborcsoportot. Az egyik alak nyakába piros sálat hurkoltak, s az MSZP-logó mintájára egy piros nézetet is kapott, azzal a felirattal: nem bal. A másik szélen álló férfi arcát fekete sállal fedték el, az ő nyakába egy "fideszes" narancsszínű kör jutott. Esetében a szöveg úgy módosult: nem jobb.

A két férfialak között álló Dózsa György hadvezér kezébe egy zöld szívet erősítettek azzal a kérdéssel: hanem?

A szoborhekkeléssel az Ökopolitikai Műhelyhívta fel magára a figyelmet. A szervezet tagjait azt köti össze, hogy torkig vannak a mai magyar politikai élettel, és változtatni akarnak rajta a létező baloldallal és jobboldallal szemben.

Hasonló, politikai célú "szoboröltöztetésre" még a rendszerváltás idejéből emlékeztek a köztéri szobrok felügyeletével megbízott Budapest Galéria szakemberei. Szilágyi András osztályvezető például azt idézte fel, amikor a csepeli Lenin szobor nyakába akasztottak táblát, s kezébe zsíroskenyeret tettek.

Az osztályvezető azt közölte: a szobrok dekorációit hamarosan eltávolítják.

Klikk!