Kiss Péter

2006.05.31. 10:43
Gépészmérnök, 1959-ben született Celldömölkön. Már az egyetemi évek alatt belép az MSZMP-be, 1984-től 1989-ig a műszaki egyetem KISZ-titkára, majd a KISZ Budapesti Bizottságána első titkára. Harminc éves korára még a Központi Bizottságnak is a tagja lett, mire Kádár János utódjaként kezdték volna emlegetni, megszűnt a rendszer. Kárpótlásként részt vett az MSZP és a Baloldali Ifjúsági Társulás megalapításában, utóbbinak elnöke lett. A Horn-kormány utolsó három és a Medgyessy-kormány első évében munkaügyi miniszter, majd a Miniszterelnöki Hivatal vezető minisztere. A rendszerváltás után is lett volna lehetősége, hogy a csúcsra érjen, de 2004-ben a szocialista küldöttek a Gyurcsány nevű jelöltet választották.

Legfőbb kihívások

  • A foglalkoztatás szintjének növelése az uniós szint közelébe (57-ről 62-63 százalékra)
  • A munkanélküliség növekedésének megállítása
  • A fiatal és diplomás munkanélküliek magas arányának csökkentése
  • A rugalmas foglalkoztatás, a távmunka és más atipikus foglalkoztatások elterjesztése
  • A negyven év fölötti munkavállalók foglalkoztatásának ösztönzése
  • A feketemunka visszaszorítása
  • Az alanyi jogú juttatások visszaszorítása és a legszegényebbek célzott támogatása
  • A gyermekszegénység felszámolása
  • A nyugdíjak értékállóságának megőrzése, a nyugdíjprogram végig vitele

Esélyek, buktatók, ellenlábasok

Kiss Péter visszaszorulását és Gyurcsány Ferenc megerősödését jelzi, hogy a miniszterelnök nem tartotta fontosnak a pártbéke érdekében a posztján tartani, amit most már kancelláriaminiszterségnek neveznek. A politikus politikai alkonya lehet a poszt, hacsak a reformokba nem bukik bele a miniszterelnök.

Kinek az embere?

Az MSZP Horn-Kovács-Szekeres vonulatába illeszkedik. Semmiképpen nem Gyurcsány embere, hiszen a kormányfő éppen Kiss Péter és elvtársai miatt hagyta el 1989-ben a KISZ-t és alapította meg a méltán elfeledett Új Nemzedéket. Az MSZP egykori reformkommunistáinak valamiért bizsergető érzés Kiss Pétert miniszteri bársonyszékben tudni.

Ő mondta

"Akkor lettem műegyetemi KISZ-titkár, amikor folyt a felsőoktatás reformja. Pozsgay volt a miniszter, Bihari Mihály dolgozott e területen. Mi hajtottuk végre a reformlépéseket: mi írtuk az ösztöndíjrendeletet... a felsőoktatási reform papírjainak egy része a nevemhez is kötődik." (HVG, 1995. november 4.)

"Kádár és Kreisky kormánya olyan konszolidált helyzetet teremtett a két ország között, ami egy teljesen nyitott, polgári légkört eredményezett. Afféle modern osztrák-magyar monarchia-érzetet teremtett." (MSZP honlapja, 2005. július 7.)

"Valamennyien több rétegből állunk, és a másikkal való kapcsolat mélysége határozza meg, hogy kinek-kinek hány rétegbe engedünk bepillantást. Ez az egyik módja annak, hogy harmonikus kapcsolatban legyünk a világgal." (MSZP honlapja, 2005. július 7.)