Egyre több képviselő tagadja meg az alkoholszonda használatát

2005.03.08. 16:13
A belügyminiszter a mentelmi bizottság elnökével közösen törvénymódosítást kezdeményez, hogy a képviselők ne bújhassanak mentelmi joguk mögé, és közúti ellenőrzéskor nekik is meg kelljen fújniuk a szondát. A BM szerint a képviselők egyre gyakrabban tagadják meg a szonda megfújását.

A parlament mentelmi biztottsága vizsgálja, hogy az elmúlt időszakban, miért szaporodtak meg azok az esetek, amikor a képviselők közúti ellenőrzéskor megtagadják az alkoholszonda használatát, hangzott el a testület keddi ülésén.

Törvényt módosítanának

A belügyminiszter a múlt héten kezdeményezte Géczi József Alajosnál, hogy a bizottság nyújtson be olyan törvénymódosítási javaslatot, amely szerint a közúti ellenőrzések során a képviselők mentelmi jogukra hivatkozva ne tagadhassák meg az intézkedést. A miniszter azzal indokolta javaslatát, hogy az elmúlt időszakban megszaporodtak azok az esetek, amikor a közúti ellenőrzés során eljáró rendőr intézkedése alól a mentelmi jogot élvező személy képviselői sérthetetlenségre hivatkozva megtagadja az alkoholszonda megfújását.

Hány képviselő

Géczi József Alajos elmondta, hogy Lamperth Mónikával abban állapodtak meg, hogy megvizsgálják, valóban elszaporodtak-e az ilyen jellegű ügyek, és hány képviselő esetében történt intézkedés. Elmondta: a mentelmi jog értelmezése a szabálysértési eljárásban nem egyértelmű Magyarországon nemcsak az országgyűlési képviselők, hanem a bírák és az ügyészek esetében sem. A testület ülésén szóba került, hogy kétharmados törvények újraszabályozása mellett szükség lenne fegyelmi jogra vagy etikai kódexre is a magyar Országgyűlésben.

A kérdés azért vált különösen aktuálissá, mert Fenyvesi Máté, fideszes képviselő nemrégen a gazdatüntetésről hazafelé tartva autójával összeütközött egy másik autóval. A kiérkező rendőrök kérése ellenére sem fújta meg a szondát, és képviselői mentelmi jogára hivatkozott.

Mátrai Mártát az SZDSZ nem adta ki az MSZP-nek
A mentelmi bizottság keddi ülésén a képviselők hat-négy arányban (5 ellenzéki és Kóródi Mária SZDSZ-es képviselő támogatásával) úgy foglaltak állást, nem ajánlják felfüggesztésre Mátrai Márta fideszes képviselő mentelmi jogát. Mátrai Márta ellen Újhelyi István szocialista alelnök indított polgári pert, mert az ellenzéki képviselő egy interpellációjában arra utalt, hogy Újhelyi István és Arató Gergely szocialista képviselő Zuschlag Jánossal együtt gúnyolta a holokauszt áldozatait egy rendezvényen. Újhelyi nem volt ott, csak később érkezett oda. A miniszterelnök mentelmi jogának kérdése is szóba került az ülésen, mert jelenleg nem egyértelműen szabályozott a kormányfő státusza.