Továbbra sincs türelmi zóna Újpesten

2003.07.29. 13:21
Az újpesti polgármester kedden cáfolta, hogy a kerületi képviselőtestület előző nap türelmi zónát jelölt volna ki, míg a prostituáltak egyesületének jogi képviselője elmondta: az Alkotmánybírósághoz fordulnak, ha az önkormányzat olyan rendeletet hozott, amelyben "generálisan tiltja" a prostitúciót.
"Semmiféle türelmi zónát nem jelölt ki az önkormányzat" - mondta Derce Tamás polgármester az MTI-nek. A képviselőtestület hétfőn arról hozott rendeletet, hol nem végezhetik tevékenységüket a prostituáltak, tette hozzá a Magyar Hírlap aznapi hírére reagálva. A lap szerint az újpesti képviselőtestület hétfőn úgy döntött, hogy az M0-ás és a 2-es főút környékén 40-50 külterületi telket jelölt ki türelmi zónának a testület, lakóterülettől 300 méteren belül ugyanakkor nem lehetséges a prostitúció.

A XV. kerület kétharmadát akarják a prostituáltak
A XV. kerület önkormányzata a prostituáltak egyesületével alkudozik a leendő helyszínről - írja a Magyar Hírlap. Azt érdekvédők 49 utcára nyújtottak be igényt, a kerület polgármestere, Hajdú László viszont ezt képtelenségnek tartja, mivel ez a kerület kétharmada. Egy utcát mégis hajlandóak lennének felajánlani; nincs a közelében lakóház, és autóval könnyen megközelíthető. Az önkormányzat erre a négy kilométer hosszú területre adna ki előzetes hatósági engedélyt.

A Magyar Hírlap arról is beszámolt, hogy a IV. kerület önkormányzata kérdőíven tudakolta a lakosság véleményét a prostituáltak megjelenéséről. Derce Tamás polgármester azt kérdezte az újpestiektől, hogy egyetértenek-e azzal, hogy "a prostituáltak szokásos tevékenységet folytassanak", továbbá kíváncsi volt: "az önkormányzat minden lehetséges eszközzel tiltakozzon", és megtagadja a hatósági bizonyítvány kiadását. A reakció egyértelmű elutasítás volt.

Elutasították az érintettek

A polgármester a kérdőívről az MTI-nek elmondta, hogy a Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete levélben kereste meg az önkormányzatot, kérve: adjanak ki hatósági bizonyítványt arról, hogy az általuk megnevezett 19 újpesti utca nem esik védett övezetbe. Derce Tamás elmondása szerint az önkormányzat ezután levélben kérte ki a 19 kertvárosi utca lakóinak véleményét. A visszaérkezett 1604 levélben (91 százalék) kivétel nélkül mindenki elutasította a felvetést.

Mint közölte, a hétfőn elfogadott rendelet meghatározza a tiltott zónákat. Ilyen Újpest teljes belterülete, továbbá a külterületek közül a védettek, mint például a természetvédelmi területek, a lakóépületekhez 300 méternél közelebb fekvők, valamint azok, amelyekre lakóépület építését vagy a belterületbe történő bevonást írja elő a rendezési terv. Az önkormányzat nem jelölte meg, hol lehet prostitúciót folytatni, a rendelet nem tartalmaz erre vonatkozóan ingatlanjegyzéket - cáfolta a polgármester azt a hírt, amely szerint az M0-s körgyűrű és a 2-es főút környékén 40-50 külterületi telket nevezett volna meg a testület.

Derce Tamás megjegyezte ugyanakkor, hogy azokon a területeken, amelyek nem esnek tiltás hatálya alá, elvileg lehet prostitúciót folytatni. A kérdéses 19 utca azonban az önkormányzat rendelete szerint védettnek minősül, és ezt válaszlevélben közlik majd a prostituáltak szervezetével - tette hozzá a polgármester.

Kiüresítik a jogszabályt

A Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete súlyosan alkotmánysértőnek tartja az önkormányzat hozzáállását és az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a képviselőtestület olyan rendeletet fogadott el, amely "generálisan tiltja" a prostitúciót - közölte Kárpáti József ügyvéd az MTI-vel. A szervezet jogi képviselője hangsúlyozta, hogy alapvető jogot csak törvény szabályozhat, de rendeletével az önkormányzat "kiüresíti a vonatkozó jogszabályt", amely legális tevékenységként definiálja a prostitúciót.