Letisztították Antall József megrongált szobrát

MTI
2007.09.03. 14:08

A délelőtti órákra letisztították Antall József néhai miniszterelnök I. kerületi mellszobrát, amit piros festékkel öntötték le a hétfő hajnali órákban, közölte a Budavári Önkormányzat. Gui Angéla sajtóreferens korábban elmondta, feltehetőleg éjfél és hajnali két óra között öntötték le a volt miniszterelnök szobrát a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum melletti parkban. A rendőrség rongálás miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen, szemtanú egyelőre nem jelentkezett.

A köztéri szobrot nem a Budapest Galéria, hanem a kerületi önkormányzat gondozza, közölte Szilágyi András, a galéria osztályvezetője. A rendszerváltás utáni első szabadon választott kormány miniszterelnökének szobrát 2004-ben már két alkalommal leöntötték vörös festékkel. A mellszobrot a volt a kormányfő halálának 10. évfordulóján, 2003. december 14-én állították fel az orvostörténeti múzeum előtt, ahol korábban igazgatóként dolgozott Antall József.

Szintén vasárnapról hétfőre virradóan rongálták meg az I. kerületi Döbrentei parkban álló II. világháborús emlékművet. A vasárnap este nyolc és hajnali két óra között fáradt olajjal leöntött alkotás ügyében szintén az I. kerületi kapitányság nyomoz. A délutáni órákban ezt a szobrot is megtisztítják, mondta Gui Angéla.