Főkapitányi utasítás a rendőri korrupció ellen

MTI
2007.08.01. 17:36

Utasítást adott ki Bencze József országos rendőrfőkapitány a rendőri korrupciós cselekmények és jelenségek elleni eredményesebb fellépés, a korrupció visszaszorítása és az állomány fegyelmének javítására - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán.

Juhász István, az ORFK Ellenőrzési Főosztályának vezetője elmondta: az utasítás új elemeket is tartalmaz a rendőrség korábbi korrupcióellenes intézkedéseihez képest. Példaként említette a vagyonosodás vizsgálatát. Ha valaki megnyugtató magyarázattal nem tudja alátámasztani a vagyongyarapodását, a felettesének az adótörvények alapján lehetősége van a vagyonosodási vizsgálat kérésére.

Az utasításnak ugyancsak új eleme, hogy az eddiginél nagyobb figyelmet fordítanak a szolgálati igazolványokkal való visszaélések kiküszöbölésére, a 107-es illetve a 112-es központi segélyhívó telefonszámokra érkező állampolgári bejelentések szakszerű, kulturált kezelésére.

Az új szabályozás előírja a közterületen szolgálatot ellátók tartózkodási helyének rendszeres ellenőrzését, illetve azt is, hogy az intézkedés befejezésének módját a rendőr a helyszínről minden esetben jelenteni köteles.