Részleges áramkorlátozás a hideg miatt

2003.01.13. 14:07
Az éjszakai hideg miatt kétórás, részleges áramkorlátozást rendeltek el reggel hat óra után. A Mátrai Erőműben például az okozta a gondot, hogy a szén kőkeménnyé fagyott a mínusz húsz fok alatti hidegben. Hasonló intézkedésre utoljára 1988-ban került sor. Akkor egy szovjet importot szállító vezeték esett ki a nagy hideg miatt. Több helyen délig nem állt helyre az áramszolgáltatás. A Magyar Energia Hivatal vizsgálatot rendelt el az ügyben, hogy kiderüljön: történt-e emberi mulasztás az ügyben.
A mínusz húsz fok alá csökkent hőmérséklet miatt a szén- és az olajtüzelésű erőműveknél is teljesítménycsökkenés lépett fel a hajnali órákban áll a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt. (MAVIR) Indexhez eljuttatott közleményében. A tüzelőolaj besűrűsödött, a szén úgy megfagyott, hogy még robbantással sem sikerült fellazítani. A teljesítménycsökkenés a hazai fogyasztói igény 18 százalékát is meghaladta, ezért az igények 6,7 százalékát nem tudták teljesíteni sem importból, sem hazai erőművekből. A korlátozás 6 óra 16 perctől 8 óra 15 percig tartott.

A következő napokban a Magyar Energia Hivatal is megvizsgálja a villamosenergia korlátozás körülményeit. Az Index információi szerint "első olvasatban" - a MAVIR jelentése alapján - kizárólag a hideget találták felelősnek, nem merült fel a gondatlanság az ügyben. Az energiahivatal felülvizsgálata arra terjed ki, hogy a rendszerirányító és az erőművek megfelelőn felkészültek-e a hideg időjárásra, illetve a korlátozás során megfelelően, az engedélyeikben foglaltak szerint jártak-e el.

Nem megy mínusz tizenöt fok alá

A szokatlanul hideg időjárás miatt a következő napokban nem kell korlátozást elrendelni. Az Indexnek nyilatkozó Németh Lajos meteorológus elmondta, hogy éjszaka az ország keleti-délkeleti részén mínusz 15 fok várható, míg nyugaton-északnyugaton mínusz 3 fok körüli hőmérséklet várható. Kedden az ország egyes részein megindulhat az olvadás.

Kézivezérlés

Az Index információi szerint még délelőtt is több helyen, például a Pest megyei Nagykáta háztartásaiban nem volt áram. "A hír igaz lehet" - mondta Boros Norbert, az ELMÜ és az ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója. Ennek oka egyrészt a nagy hideg, másrészt a rendszer kézivezérlése. Ez utóbbi azt jelenti, hogy nem minden vezetéket lehet a vezérlési központból, egy gombnyomásra újraindítani. Több helyen az elektromos művek szakembereinek kell kiszállniuk a helyszínre, és visszakapcsolni egy-egy körzetet áramellátáasi rendszerbe.

"Vészhelyzeti korlátozást rendeltünk el a reggeli órákban" - nyilatkozta az Indexnek Boros Norbert. A korlátozás a gazdasági minisztérium által korábban kidolgozott korlátozás szerint történt. A helyzet súlyosságára jellemző, hogy az intézkedések nemcsak a nagy- és közepes fogyasztókat, hanem a lakosságot is érintette. A legtöbben Albertfalván, Soroksáron, Diósdon és Kőbányán maradtak áram nélkül reggel.

Hiány mutatkozott

A Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében áramot szolgáltató TITÁSZ Rt. területén is érintett lakossági fogyasztókat a reggeli áramkorlátozás. Rubint Dezső, a cég műszaki igazgatója az Indexnek elmondta, hogy területükön tizenhat középfeszültségű vezetéket kellett kikapcsolni a MAVIR rendelete nyomán.

Ennek következtében Szolnokot és Debrecent, valamint kisebb településeket, így Hajúböszörményt, Balmazújvárost érintette a rendkívüli áramkorlátozást. Az okokról a műszaki igazgató nem tudott nyilatkozni, mivel a TITÁSZ csak végrehajtja a MAVIR rendeletét. Egy biztos: áramot tárolni nem lehet, ezért annyi kell termelni, amennyi a fogyasztáshoz szükséges. "Ezúttal hiány mutatkozott" - nyilatkozta Rubint, aki úgy emlékszik, hogy cége területén utoljára 1984-ben volt szükség hasonló korlátozásra, mely kórházakra és élelmiszerelőállító vállalatokra nem, egyes lakossági fogyasztókra viszont vonatkozott.

Az Index információi szerint hasonló intézkedésre utoljára 1988-ban került sor. Akkor egy szovjet importot szállító vezeték esett ki a nagy hideg miatt.

Rekordhideg

Televíziós csatornák értesülései szerint a Csepeli Erőmű el sem tudott indulni, mivel a hidegben megdermedt a fűtőolaj. Magyarország energiarendszerét nem fenyegette összeomlás.

Az ország egyes részein a hőmérséklet vasárnap és hétfő hajnalban is mínusz húsz fok alatt volt, sőt néhol mínusz harminc fok alá süllyedt. Budapest egyes részein hétfő reggel mínusz tizenhat fokos hideget mértek. Ez alacsonyabb az eddigi rekordnál, az 1912-ben mért mínusz 14,2 foknál.