Megússzák a táncoló rendőrök

2007.01.09. 12:03
Következmények nélkül táncolt az a két rendőrruhás férfi, akikről mobiltelefonos mozgókép készült - és került ki az internetre tavaly novemberben. A rendőrség befejezte a vizsgálatot, a két táncosnak nem kell fegyelmi eljárástól tartania.

Befejezte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság azt a belső vizsgálatot, ami a You Tube-ra felrakott, "Bajai Hip-Hop" címen nemzetközi ismertségre szert tevő, 55 másodperces videófelvétel miatt indult, tudta meg az Index Nyikos Tamás törzszászlóstól, a megyei kapitányság sajtósától.

A mobiltelefonnal készített felvételen két rendőrruhás férfi látható, amint Marky Mark 1991-es slágerére, a "Good Vibrations"-re táncolnak meglehetősen jól kidolgozott koreográfiára, szemmel láthatólag összeszokott párosként. Mivel a videófelvételt azzal a kommentárral rakták fel a netre, hogy az Baja közelében, a madárinfluenza hazai megjelenésekor ("csibevészkor") készült, ezért ismertté válása után a helyileg illetékes Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság indított vizsgálatot, hogy kiderítsék: történt-e bármilyen fegyelemsértés, vagy bűncselekmény.

Van rajta sapka
Van rajta sapka

A felvétel elemzése alapján a Bács-Kiskun megyei rendőrség azt a következtetést vonta le, hogy a két rendőrt az állategészségügyi védőkörzeti zárlat idején, rendőri feladatok ellátására vezényelték ideiglenes jelleggel Budapestről a környékre. A vizsgálati jelentés szerint a két fővárosi rendőr szabadidejében, szálláshelyükhöz közel táncolt, mondta Nyikos Tamás.

Sapkakérdés

Az nem derült ki, hogy a két férfi személy szerint kicsoda és hogy a rendőrség kötelékébe tartoznak-e még. Azt, hogy budapestiek, abból állapította meg a Bács-Kiskun megyei rendőrség, hogy az egyenruhájuk sajátosságai nem jellemzők a Bács-Kiskun megyei rendőri állományra, konkrétan a felvételen látható sapka hibádzik: ilyenjük csak a fővárosi rendőröknek van. Ezzel - márminthogy nem megyei rendőrök vannak a felvételen - tulajdonképp a maguk részéről lezártnak tekintették az ügyet.

A biztonság kedvéért azért konzultáltak a katonai ügyészséggel és az Országos Rendőr-főkapitányság fegyelmi osztályával, ennek eredményeképp a Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitány nem látta okát, hogy fegyelemsértés vagy katonai bűncselekmény miatt eljárás indulhatna.

Újra a You Tube-on

A botrányosnak kikiáltott - többek szemszögéből épp ellenkezőleg, viccesnek tartott - videót a gazdája alig egy hete eltávolította a You Tube-ról, a felvétel azonban már menthetetlenül elterjedt, és egy amerikai júzer jóvoltából ismét megtekinthető a népszerű videómegosztó oldalon. A "Hungarian Police Hip Hop Cops Bajai hip-hop" címmel felrakott vidóhoz "No Filter Paul" mellékelte a Reuters vonatkozó hírét is, az újra feltöltött felvételt pedig már több mint harmincezerszer nézték meg szerte a világban.

Azt, hogy budapestiek szerepelnek a videón némilge alátámasztja az is, hogy a friss hozzászólások közt olvasható egy 29 éves magyar netezőé is, akinek úgy rémlik, hogy látta már a két táncost az egyik belvárosi szórakozóhelyen.