Nem akarnak sztárok lenni a táncoló rendőrök

2007.01.15. 15:08
A jelek szerint pont kerül a bajai hiphopsztori végére: a Zsaru magazinban megszólaltak a "tettesek", de további médiaszereplést már nem vállalnak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság képes hetilapja, a Zsaru magazin megszólaltatta azt a két rendőr-törzsőrmestert, akik miatt a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálatot indított. Sirály Tamás és Hozsó Barnabás, a "Bajai Hip-hop" címen elhíresült, interneten terjedő videófelvétel szereplői nem adják fel rendőrkarrierjüket: a lapnak úgy fogalmaztak, nem szeretnének több táncos produkcióban részt venni, inkább a munkájukkal kívánják bizonyítani, hogy nemcsak vidám, de jó rendőrök is.

A madárinfluenza idején született páros produkció a nemzetközi hírkeringésbe is bekerült, a Reuters, a CNN, különféle hírblogok és zenei oldalak foglalkoztak a mulatságos magyar rendőrtánccal. A kommentárok többsége pozitív kicsengésű volt, az Index olvasói is osztották azt a véleményt kis házi szavazásunkon, hogy imázsjavító videóról van szó, és nem kellene szankciókkal fenyegetni a két "elkövetőt".

"Nem!"

Szerettük volna személyesen is szóra bírni a Rendészeti Biztonsági Szolgálat két rendőrét, hogy meséljék el milyen körülmények között született az 55 másodperces mobiltelefonos videó, hova járnak diszkóba, kik a kedvenc hiphop-táncosaik, milyen zenét hallgatnak a járőrautóban szívesen, hány madárinfluenzás baromfit fogtak a bajai védőkörzetben.

Sajnos az útellenőrzés unalmát szolgálaton kívül tánccal feloldó rendőrök nem nyilatkoznak másnak a rendőrlapon kívül. Gálik Viktória, a Rebisz sajtóreferense megkeresésünkre elmondta, a fiúk nem szeretnének a továbbiakban az ügyről nyilatkozni, hiába ostromolják őket a tévék, a rádiók, a nyomtatott és elektronikus lapok. Elhatározásuk szilárdságáról mi sem tanúskodik jobban, hogy még a Mokka, sőt a Fábry Show ellenállhatatlan ajánlatára is nemet mondtak.

Az már korábban kiderült, hogy a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság végül megszüntette a vizsgálatot, amit az akkor még ismeretlen (a videóról nehezen felismerhető) rendőrök tánca miatt indítottak, de Gálik Viktória szavaiból azt is megtudtuk, hogy a Rebisznél sem kell retorziókra számítaniuk: "nem marasztalták el őket, nem indult ellenük etikai, fegyelmi eljárás, főként hogy két jól dolgozó rendőrről van szó". "Pozitív kicsengése volt a dolognak, de ennek ellenére nem szeretnének a továbbiakban a szükségesnél több nyilvánosságot" - tette hozzá a szóvivő. A jelek szerint tehát nem akar rendőrsztárrá, sztárrendőrré válni a két rebiszes, így a közeljövőben nem tűnnek fel a reggeli, délutáni és esti beszélgetős műsorokban sem.

Bolondozás

A hetilapnak Sirály Tamás és Hozsó Barnabás elárulta, hogy a felvétel annak a hotelnek a parkolójában készült, ahol a zárlatot biztosító rendőröket elhelyezték. A két fiatral rendőr a szolgálatot letéve beszélgettek egy film táncos jelenetéről, és arra jutottak, hogy ők is el tudnák táncolni az abban látott koreográfiát. A szót tett követte, egyikük mobiltelefonján bekapcsolták a kamerát és a maguk "szórakoztatására, bolondozásból" felvették a táncot. A kis videót megmutatták egy-két barátjuknak, de azt már nem tudják, hogy miképp terjedt el és került fel az internetre.

A két rendőr tánca, illetve az azt övező nemzetközi médiaderültség a rendőrség legmagasabb szintjein is jó visszhangra talált. Németh Lajos alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőhelyettese a Zsaru magazinnak elárulta, hogy főleg pozitív visszajelzéseket kapott, és hogy szerinte sem volt összegyeztethetetlen a tánc a rendőri szolgálattal.