Hatvanhárom halott az ukrán bányarobbanásban

2007.11.18. 11:15
A legfrissebb adatok szerint legkevesebb 63 bányász meghalt és 37 társuk eltűnt vasárnap sújtólégrobbanás miatt a kelet-ukrajnai Donyeck egyik szénbányájában - közölte az esti órákban az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériuma.

Ukrajnában működik a világ néhány legveszélyesebb bányája. Vasárnap ismét a Zaszjadko bányában történt halálos sújtólégrobbanás. A legfrissebb adatok szerint legkevesebb 63 bányász halt meg, 37 társuk pedig eltűnt. Huszonhét bányászt kórházban ápolnak, egyikük állapota súlyos.

A szerencsétlenség vasárnap hajnalban történt a Zaszjagyko bányában, 1078 méter mélyen. A baleset idején 456 bányász tartózkodott a felszín alatt, közülük 186-an a baleset által érintett szakaszon.

Legtöbbjüket sikerült élve a felszínre hozni. A mentésben a szénipari minisztérium és a katonai hegyi mentőszolgálat szakemberei vesznek részt.

Viktor Janukovics ukrán miniszterelnök sürgősen a tragédia helyszínére indult - jelentette be Denisz Ivaneszko miniszterelnöki szóvivő. Az ukrán szénbányákban gyakoriak a balesetek, a Zaszjadko bányában is több halálos szerencsétlenség történt az elmúlt években.