Teniszlabda nagyságú jég Németországban, hatvan fok Mostarban

2006.06.29. 20:15
Nem csak Magyarországon pusztít a szélsőséges időjárás. Heves zivatarok okoznak károkat Németországban, Ausztriában és Olaszországban, míg Boszniában és Bulgáriában a folytatódó hőhullám nehezíti a helyiek életét.

Németországban százhúszan sérültek meg és milliós károk keletkeztek egy zivatarfront miatt, amely során teniszlabda-nagyságú jégdarabok hullottak Baden-Württemberg tartományban egyes részein. Villingen-Schwenningen településen néhány óra alatt közel 35 liter eső hullott négyzetméterenként, az erős szél háztetőket és autókat rongált meg. Becslések szerint a károk több tízmillió euróra rúgnak. A Fekete-erdőben egy megáradt patakba fulladt egy 66 éves gazdálkodó, amint a jószágot igyekezett biztonságba helyezni az istállóból.

Schwenningen, 2006. június 29.
Schwenningen, 2006. június 29.

Ausztriában a zivatarok súlyos károkat okoztak csütörtökön és egyes helyeken meg is bénították a közlekedést. A nyári záporok miatt reggel egy órán keresztül nem szállhattak föl a gépek a bécsi repülőtéren (Schwechat). Különösen a stájerországi területeket sújtotta a vihar: a grazi repülőtéren a több mint 120 kilométer/órás széllökések több sportrepülőt felborítottak.

Kidőlt a jelkép-ciprus

Észak-Olaszországban több tucat ember sérült meg könnyebben a heves szél, erős esők, néhol pedig jégverés által kísért ítéletidőben. Treviso térségében, ahol forgószél pusztított, több mint harminc embert kellett kórházba szállítani, mert közlekedési baleset szenvedtek az útra kidőlt fák vagy letört faágak miatt. Sokan otthon sérültek meg a kezükön, amikor az ablaktáblák túl nagy erővel nyíltak ki vagy csapódtak be.

Az észak-olaszországi Maggiore tavon fekvő szigeten (Isola Madre) a szerda éjjeli vihar kidöntötte a sziget jelképének számító 200 éves ciprusfát. A 7,8 méteres átmérőjével a kontinensen fellelhető legnagyobb ciprusfát helikopterek segítségével próbálják majd megmenteni. A szigeten összesen több mint 150 fát döntött ki a vihar.

Szófia, 38 fok
Szófia, 38 fok

Hőguta

Boszniában száz éve nem tapasztalt hőség tombol: az ország déli részén található Mostar városában árnyékban 40, a napsütötte utcákon 60 Celsius-fokot mértek csütörtökön. A főváros, Szarajevó sem sokkal maradt le: ott árnyékban 35 fokot mutatott a hőmérő. Az egészségügyi hatóságok arra hívták fel a lakosságot, hogy nappal senki se menjen ki az utcára, Mostarban pedig egyenesen a szükségállapot kihirdetését követelték.

Bulgáriában meghaladta a 35 fokot a csütörtöki hőmérséklet, amely az idei nyár ezidáig legmelegebb napjának számít. A Fekete-tenger vize Burgasznál 28 Celsius fokos volt.