Csak emberölés miatt felel a diósdi kettős gyilkos

2008.04.03. 15:46
Besült a géppisztolya, így sima pisztollyal tett el láb alól két férfit Diósdon P. Sándor. Bár a férfi egy bűnszervezet bérgyilkosa volt, a bíróság előtt csak a kettős emberölésért kell felelnie. Ugyanis bűntetetését csökkentendő, részletes tanúvallomást tett különböző ügyekben, például pénzszállító-autók kirablásáról, bankok kifosztásáról és a százhalombattai olajlopásról beszélt.

Vádalku okán fegyveres rablásokkal már nem vádolta meg az ügyészség azt a férfit, aki egy bűnszervezet tagjaként elkövette a diósdi kettős gyilkosságot 2005 márciusában, derült ki a Pest Megyei Bíróság tárgyalásán. Az ítészek előtt összesen 38 férfi állt, bűnlajstromuk a következő: a diósdi kettős gyilkosság, az Egér úton és a Szerémi úton pénzszállító autók ellen végrehajtott fegyveres támadások, két bankrablás, a százhalombattai olajlopások, és egyéb cselekmények.

A per mostani második tárgyalásán a bűnszervezet "bérgyilkosának" nyomozati vallomását ismertették. Az ügyészség képviselője elmondta, hogy a férfival, P. Sándorral kötött vádalku része, hogy - bár a férfi részt vett pénzszállító autó elleni támadásban és bankrablásban is - az ügyészség őt csak az élet elleni bűncselekménnyel gyanúsította meg.

A vádlott azt mondta, bűnösnek érzi magát, s kész vallomást tenni. A nyolc általános iskolát végzett férfi korábban vagyonőrként dolgozott, és a szintén vádlott C. Attila unokaöccse. Nagybátyja egy alkalommal megjegyezte, hogy sok pénzt tudnának szerezni a pénzszállító autókról szóló információkkal, így került a bűnözői csoportba.

Az egykori vagyonőr "tippje" alapján kíséreltek meg többek között kirabolni egy pénzszállító autót a Szerémi úton, de ez - bár egy kézigránátot is használtak - nem sikerült. Szintén P. Sándor vagyonőri munkája során szerzett információk alapján próbáltak meg kifosztani egy XIX. kerületi bankot, de P. Sándor kénytelen volt üres kézzel távozni a bankból, mert az alkalmazottak megnyomták a riasztót, a páncélszekrény pedig nem nyílt ki. Egy III. kerületi bankot is ki akartak rámolni, de a tervezett rablás előtt nem sokkal rendőrök igazoltatták őket, így letettek az akcióról. Csak néhány héttel később kísérelték meg újra, ezúttal P. Sándor nélkül, aki megijedt.

A fegyveres rablások mellett P. Sándor és K. Ferenc megbízást kapott C. Attilától, hogy öljenek meg egy cégvezetőt. A férfira a XVII. kerületben, autójában ülve lőtt rá hatszor P. Sándor, majd elmenekült a helyszínről, a vállalkozó pedig túlélte a támadást. Ezt követően C. Attila arra kérte P. Sándort, hogy végezzen azzal a férfival, aki videóra vette, ahogy a Koszi-klán emberei kőolajat és benzint lopnak a Mol százhalombattai finomítójából, és részt kért az olajlopás nyereségéből. P. Sándor szerint C. Attila azért bízta meg őt a gyilkossággal, mert korábban a XVII. kerületben nem sikerült egy hasonló feladatot teljesítenie, és C. Attila "akart nekem újabb lehetőséget adni, hogy nagyon sok pénzhez jussak".

P. Sándor vallomása szerint 2005 márciusában bűnözőtársa, K. Ferenc hozta a későbbi sértetteket Diósd határába, ahol ő már várt rájuk. Egy géppisztollyal próbált tüzelni az autóban ülő két férfira, de a fegyver besült, így előkapta pisztolyát. Amikor elfogytak a töltények, társa fegyverével folytatta a lövöldözést, ezután hazamentek, a fegyvereket szétszedték, és a Dunába dobták az északi összekötő vasúti hídnál. A bérgyilkosságért 2,4 millió forintot kapott P. Sándor és K. Ferenc C. Attilától.

Az ügyészség előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberöléssel vádolja a férfit, aki tettét bűnszervezet tagjaként követte el. A per négy vádlottja részese a tanúvédelmi programnak, mert teljes, magukra és a többi vádlottra nézve terhelő vallomást tettek. Ketten közülük az olajlopás kitervelésében és szervezésében vettek részt, egyikük a rablással, bérgyilkossággal foglalkozó bűnszervezet vezetője volt, a negyedik férfi pedig a csütörtökön kihallgatott P. Sándor.