Félmilliárdnyi áfát csaltak a behozott luxusautókon

2007.10.15. 14:25
Csaknem harminc luxusautót foglaltak le a vámosok egy összehangolt razziában: a járműveket Magyarországra behozató autókereskedő ugyanis több mint félmilliárd forintnyi adót nem fizetett be utánuk.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának nyomozói múlt szerdán tartottak egy összehangolt akciót: 15 budapesti és Pest megyei lakáson és telephelyen csaptak le egyidőben. Eközben lefoglaltak összesen 29 luxusautót, ezek összértéke eléri a 300 millió forintot, számolt be hétfői sajtótájékoztatóján Nagy János pénzügyőr altábornagy.

Egy autókereskedő több cégen és magánszemélyen keresztül Németországból hozatta be a kocsikat, majd ezeket itthon hozták forgalomba. Az utánuk fizetendő áfát azonban nem vallották be, így a csalók 527 millió forintot nem fizettek be az államkasszába.

Egyelőre 169 behozott autóról tud a hatóság, nem kizárt azonban, hogy ezek száma és a behozatalra használt cégek köre bővülni. A 169 autóból 140-et már értékesítettek a 29 lefoglalt jármű még a kereskedőnél állt.

Az autókereskedőt és két társát a Fővárosi Bíróság már előzetes letartóztatásba helyezte. Egy embert még keresnek, a 29 éves férfi a legalizáláshoz szükséges okmányokat készítette.

A luxusautók jelenleg a VPOP csepeli telephelyén vannak, később várhatóan árverésen értékesítik majd azokat. A legdrágább kocsi egyébként az interneten is hirdetett Mercedes Maybach, ennek értéke csaknem 75 millió forint.