Kecskeméten szétrobbant egy mobil

2007.08.04. 23:43
Szombat hajnalban szétrobbant egy modern üzleti mobil akkumulátora, írta a Bács-Kiskun Online. A tulajdonos azt állítja, a Nokia E60 mindegyik alkatrésze eredeti volt.

Rettenetes élményben volt része egy kecskeméti házaspárnak, alig másfél óra alvás után ugyanis arra ébredtek, hogy drága mobiltelefonjukból egy robbanással kirepült az akkumulátor, nekicsapódott a falnak, majd lyukat égetett a szőnyegbe, írta a Bács-Kiskun Online. A hírportál beszámolója szerint szombat hajnalban fél kettő körül kikapcsolt állapotban dugták rá a töltőre a készüléket, amelyet 2006. májusában vásároltak. Soha nem hibásodott meg, nem volt szervizben, és úgy tudják, hogy minden tartozéka eredeti.

Talán szerencséjük volt, nyár elején ugyanis egy kínai fiatalember az életét vesztette, amikor a zsebében felrobbant a mobilja. A kínai rendőrség szerint az akku silány minőségű hamisítvány volt, amely nem ment át a biztonsági teszteken. Olyan esetről is tudunk, amelyben a felhasználó okozta a robbanást: a garanciális cserére bevitt akkuról a szakszerviz megállapította, hogy valószínűleg mikróban próbálták kiszárítani. Még nem tudni, hogy a kecskeméti házaspár esetében mi okozta a robbantást. (Képek a mobilról.)

A modern eszközökben használt lítiumion akkumulátorok csöppet sem veszélytelenek. Nagyon sok energiát tárolnak, és szakértők szerint a kobaltoxidot tartalmazó lítiumion akkuk felrobbanhatnak, ha túlhevülnek. Az akkuk emellett rövidzárlat, túltöltés és házi buherálás miatt is felgyulladhatnak.