'Semmi közük a móri mészárláshoz'

2004.12.21. 14:29
Sem az első, sem a másodrendű vádlott esetében nem állapítható meg, hogy bármi módon részük lett volna a móri rablásban, hangoztatta védőbeszédében Hajdú László ügyvédje, a móri ügyben a per pénteki tárgyalásán, a Fővárosi Bíróságon. Kamarás Géza szerint még arra sincs bizonyíték, hogy az első- és a másodrendű vádlott együtt tervezték volna a rablást.

A másodrendű vádlott védelmében előadott perbeszéddel folytatódott a "móri per" utolsó előtti felvonása a Fővárosi Bíróságon, ahol meghallgatták a vádlottak utolsó szó jogán elmondott gondolatait. Háromórás védőbeszédében Kamarás Géza, Hajdú László ügyvédje kiemelte, máig sem tudni ki követte el a nyolc halálos áldozatot követelő móri mészárlást, annak ellenére, hogy a magyar kriminalisztika történetében egyedülállóan hatalmas erőket mozgatott meg a rendőrség a nyomozás során.

"Nincs bizonyíték"

A védő szerint a rendőrség hibát hibára halmozott, többek között az elhamarkodottan kiadott körözés, a helyszínelési hibák sem segítették a bűncselekmény felderítését. A harmadrendű vádlott (K. Attila) két gyanúsítottat is feldobó, jórészt légből kapott vallomása után már csak arra koncentráltak a nyomozók, hogy bármi áron rábizonyítsák Kaiser Edére és Hajdú Lászlóra a vérfürdőbe torkollott móri rablást, és ehhez mindenféle eszközt igénybe is vettek, semmibe véve a védelmükre felhozható tényeket, adatokat.


Klikk a képre!
Fotók: Nagy Attila

Kamarás Géza szerint az ügyészség végül "nem is ment szembe" ezekkel az tényekkel, védencét nem vádolták meg tettesként, azonban mindenképp kötve Hajdú Lászlót a móron történtekhez, a vádiratban a mészárláshoz használt fegyverek beszerzőjeként tüntették fel. Az ügyvéd szerint nincsen semmiféle konkrét bizonyíték a vád kezében arra, hogy Kaisernek és Hajdúnak bármi köze lenne a móri mészárláshoz. A felismerő tanúk vallomásai bizonytalanok, sok részletben eltérnek, és sokszor befolyásolta a rendőrség a tanúkat, így csupán ezekre nem alapozható a vád.

Az ügyvéd rámutatott, Hajdú nem vádolható a lőfegyverek beszerzésével sem, hiszen erre vonatkozó bizonyíték sem áll a hatóságok rendelkezésére, csupán egy zárkalehallgatási jegyzőkönyvből derül ki, hogy Hajdúnak volt valami köze egy Skorpió géppisztolyhoz, de a védelem szerint az a fegyver csak hetekkel a móri bankrablás után volt a vádlott kezében. A rendőrség által beszerzett zárkalehallgatási jegyzőkönyvek amúgy sem bizonyító erejűek, érvelt a védő, ugyanis a felvételek pocsék minőségűek, a rögzített beszélgetések alapján szerkesztett jegyzőkönyvek töredékesek, a bennük szereplő mondatok kontextusukból kiragadottak, így sem a fegyverek beszerzésére, sem azok elrejtésére vonatkozó terhelő következtetések nem vonhatók le belőlük.

"Valahogy, valamikor, valamilyen körülmények között"


Klikk a képre!

Az ügyvéd kijelentette, sem az első, sem a másodrendű vádlott esetében nem állapítható meg, hogy bármi módon részük lett volna a móri rablásban, ezt jól tükröződött a vádbeszédben is, ami szerint "valahogy, valamikor, valamilyen körülmények között" szerezte be, és rejtette el a fegyvereket Hajdú. Kamarás Géza ezután hosszan sorolta, hogy sem a helyszínen talált ujjlenyomatok, sem a DNS minták, sem a cipőtalp lenyomatok nem voltak felhasználhatók Kaiser Ede és Hajdú László ellen. Ugyanígy nincs arra a vádpontra sem bizonyíték, hogy Kaiser és Hajdú együtt tervezgette volna a móri bankrablást, mondta az ügyvéd.

Nem helytálló a rendőrség "kegyetlen idegenlégiós" mítosza sem Hajdúról, aki légióstársai szerint sosem vett részt éles bevetésen, és zömmel adminisztratív munkákat kapott, mondta a vádlott védője, hozzátéve, hogy ezeket a vallomásokat sem vette figyelembe a rendőrség a vádemelési javaslat megszerkesztése előtt.

Ítélet csütörtökön

A védő végül, a kisebb fegyveres rablásokban vállalt szerepére tekintettel, határozott idejű, de a vád által kértnél jóval enyhébb szabadságvesztés kiszabását kérte Hajdúra, majd zárszavában visszautalt az ügyész vádbeszédére: "a móri vád nincs jól, a móri vád már megszületésekor sem volt túl jól." "Olyan személyek ültek a vádlottak padján, akiknek semmi közük nem volt a móri mészárláshoz" - fejeződött be az utolsó védőbeszéd.

A keddi tárgyalás hét vádlottak utolsó szavaival fejeződött be. Kaiser Ede azt kérte a Fővárosi Bíróságtól, hogy csak azért büntessék meg, amit elkövetett, és mentsék fel a hatos vádpont alól, mert a móri bűncselekményhez neki semmi köze nem volt, és ő is elítéli azokat akik elkövették a gyilkosságokat az Erste bank fiókjában. Hajdú ugyancsak azt mondta, hogy nincs semmi köze a Móron történtekhez. A bíró végül csütörtökre halasztotta a tárgyalás folytatását. Akkor, a két vádlott utolsó szó jogán előadott védekezése után ítéletet is hirdetnek.