Különleges nyomozócsoport vizsgálja a romák sterilizálását

2003.03.05. 07:26
Különleges nyomozócsoport vizsgálja Szlovákiában azokat a roma nőkkel kapcsolatos sterilizációgyanús eseteket. A kihallgatásokat videofelvételekkel dokumentálják - írja a Népszava. Januárban két emberjogi szervezet hozta nyilvánosságra a kelet-szlovákiai cigány asszonyok kényszersterilizációját feltáró jelentését. A 230 nőt vizsgáló felmérés szerint közülük 110-en beleegyezésük nélkül váltak meddővé a rendszerváltás utáni Szlovákiában.
Különleges nyomozócsoport vizsgálja Szlovákiában azokat a roma nőkkel kapcsolatos sterilizációgyanús eseteket, amelyeket januárban hozott nyilvánosságra két emberjogi szervezet. A kihallgatásokat videofelvételekkel dokumentálják - írja a Népszava. A lap hozzáteszi: a nő vezette nyomozócsoportot - az ügy érzékenységére való tekintettel - Kelet-Szlovákiából az ország északnyugati részén fekvő Zsolna városába helyezték.

Csáky mindenkit bepanaszolt

Eddig annyit lehet tudni, hogy tizenegy roma nőből öten biztosan nem jószántukból járultak hozzá petevezetékük elkötéséhez. Ezt egyébként maga a belügyi államtitkár jelentette be a parlamentben. A hivatalos szervek hozzáállásában ez nagy változást jelent, hiszen januárban Csáky Pál szlovákiai miniszterelnök-helyettes még feljelentést tett a sterilizációs botrányt kipattantó londoni Independent ellen. Csáky ezzel párhuzamosan vizsgálatot indított annak kiderítésére is, hogy igazak-e a híresztelések, valamint bepanaszolta az emberjogi szervezeteket is, mert azoknak szerinte kötelességük lett volna tájékoztatni az illetékes szerveket.

Meddővé váltak

Januárban két emberjogi szervezet hozta nyilvánosságra a kelet-szlovákiai cigány asszonyok kényszersterilizációját feltáró jelentését. A 230 nőt vizsgáló felmérés szerint közülük 110-en beleegyezésük nélkül váltak meddővé a rendszerváltás utáni Szlovákiában.