Scud rakétát kínálnak eladásra az eBayen

2005.01.22. 13:19
Hollywoodi filmgyártóknak adná el Scud típusú közép-hatótávolságú rakétáját Richard Moore. A rakétához hordozható kilövőállást is adna. Utóbbi remek hobbiautó, alig háromezer kilométert futott, igaz, fogyasztása csaknem finanszírozhatatlan.

Indítójárművel együtt eladó egy Scud rakéta, jelentette a Daily Record. A közép-hatótávolságú fegyver tulajdonosa abban bízik, hogy egy hollywoodi filmcég hajlandó lesz megadni a fegyverért elkért 22 500 fontot (nyolcmillió forintot).

Az eBay aukciós weboldalon feladott hirdetésében a világ legnagyobb hobbiterepjárójaként jellemzi a rakéta hordozható kilövőállását. Ugyanakkor azt is elismeri, hogy a fogyasztása elképesztő. A jármű előnye, hogy eddig mindössze háromezer kilométert hajtották.

A Scud-rakéták számos kommunista és posztkommunista ország haderejében vannak rendszeresítve. Élesben eddig csak Irak használta a fegyvert, az első öbölháború idejént több tucat rakétát lőtt ki Izraelre és a szaúd-arábiai amerikai bázisokra. A közepes hatótávolságú rakéta elég fejletlen, célpontossága elenyésző, nagyobb városok és kisebb országok eltalálására épphogy alkalmas.