Örökre gyerek marad a fogyatékos kislány

2007.01.04. 12:48
Egy súlyos agyvelőbetegségben szenvedő amerikai kislány szülei felhatalmazták a kezelőorvosokat, hogy műtéti úton akadályozzák meg lányuk növekedését, amivel a 9 éves gyerek kényelmén szeretnének javítani. Az eset vihart kavart az Egyesült Államokban, volt, aki Frankensteinhez hasonlította a szülőket.

Egy súlyosan fogyatékos amerikai kislány szülei bejelentették, lépéseket tettek, hogy gyerekük soha ne nőhessen meg, és ne érje el egy felnőtt méreteit, írja a BBC. A 9 éves Ashley szellemi képességei megegyeznek egy három hónapos csecsemőével, nem tud járni és beszélni.

A Párna Angyala

A kislány egy olyan agyvelőbetegségben szenved, ami gyógyíthatatlan. Szülei a „Párna Angyalának” becézik, mert ahová lerakják, ott marad, ez pedig általában egy párna.

A pár három évvel ezelőtt döntötte el, hogy megtesznek mindent azért, hogy lányuk ne hízzon és ne nőjön tovább. A növekedést gátló hormonok szedése mellett felhatalmazták a kezelőorvosokat méhének eltávolítására, így Ashley soha nem fog menstruálni, és mellei sem nőnek meg, így kényelmesebb marad számára a fekvés. Eltávolították továbbá a vakbelét, állításuk szerint ez is a kislány kényelmét szolgálja. A beavatkozások segítségével teste 20 százalékkal alacsonyabb és 40 százalékkal könnyebb lesz, mint amúgy lett volna.

A szülők szerint ha Ashley megtartja gyermeki méreteit, könnyebb lesz mozgatni, fürdetni, és könnyebben be tudják vonni a családi programokba, ezek pedig a fizikai és szellemi állapotában is fontos szerepet játszanak, javíthatják életminőségét.

Frankensteinék?

A Seattle-ben élő szülők, akik nem járultak hozzá nevük közléséhez, január 1-én indították el blogjukat, ahol részletesen beszámolnak a kezelésről. A lépést azzal indokolták, hogy miután tavaly egy orvosi szaklapban megjelent kislányuk esete, rengeteg bírálat érte őket, azóta is számos vita középpontjában állnak. Sokan Frankensteinhez hasonlították viselkedésüket.

A felháborodás egyébként nagyon meglepte őket, hiszen az orvosokkal sem kellett háborúzniuk. „Igent mondtunk, mert a szülők meggyőztek, hogy ez a kislány érdeke” – nyilatkozta a BBC-nek Douglas Diekema, a kezelést vezető orvos.

„Egy alapvető és általános félreértés a kezelés kapcsán az, hogy az ápolók kényelmét hivatott szolgálni. A kezelés igazi célja sokkal inkább Ashley életminőségének javítása” – írták a szülők a blogon.