Nem vészes a borsabányai zagyszennyezés

2008.07.28. 10:20
Az illetékesek szerint a szennyezés mértéke elenyésző, a romániai Máramaros megyében lévő Borsabányánál a folyóba került zagy nem veszélyezteti a környezetet, részben a szennyező anyag kis mennyisége, részben pedig a víz nagy mennyisége miatt.

Megnyugodni látszanak a kedélyek azzal kapcsolatosan, hogy a hétvégén az egyik borsabányai zagytározóból nehézfémeket tartalmazó zagy került a Csiszla-patakba (amely a Visó folyón keresztül a Tiszába viszi tovább a vizet). Böndi Gyöngyike, Máramaros megye prefektusa közölte, hogy lényegében "nincs helyzet", vagyis nincs semmiféle szennyezés.

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az esőzések formájában lezúdult hatalmas vízmennyiség, akárcsak a folyók áradások miatt megnőtt vízhozama rendkívül nagy mértékben hígítja a zagyot.

A környezeti balesetet az okozta, hogy a Borsabányán lévő Colbul elnevezésű derítők gátjai nem bírták visszatartani a nagy mennyiségű esővizet. Először a magasabb szinten fekvő derítő gátja szakadt át, a szennyezett vizet az alsóbb szinten lévő derítő védőgátja tartotta. Mivel azonban túlságosan nagy víznyomás nehezedett erre a gátra, a szivattyú pedig eltömődött, mesterséges rést nyitottak, hogy csökkentsék a nyomást és megakadályozzák, hogy a gát teljes hosszában átszakadjon. Így is nehézfémeket tartalmazó zagy került a Csiszlába.

Traian Basescu államfő vasárnap este maga is a helyszínre utazott, és arra kérte az illetékeseket, hogy találjanak technikai megoldásokat a derítőkben lévő zagy biztonságos semlegesítésére.

Böndi Gyöngyike elmondta, hogy Máramaros megyében a korábbi években bezárták a bányákat, a derítőket (zagytározókat) is fokozatosan felszámolják, pontosabban befedik. A Colbul nevet viselő két derítő befedésének munkálatait is elkezdték már egy hónappal ezelőtt, de most váratlanul érkezett a nagy mennyiségű esővíz.

Bár a szennyezés veszélye elhárulni látszik, az árvizek nagy pusztítást okoznak abban a környezetben. Az államfő ígéretet tett, hogy állami forrásokból fognak segíteni a megrongált infrastruktúra helyreállításában.

Több kadmium, de nem borsabányáról

A Romániában történt nehézfém-szennyezés után megkezdődött a Tisza vizének ellenőrzése a folyó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei határszelvényében: az első vizsgálat a kadmium szintjének a megengedettnél nagyobb, de az egészségügyi határértéknél alacsonyabb emelkedését mutatta ki - közölte a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetője hétfőn az MTI-vel.

Szentesi Péter szerint a Tiszán vonuló árhullám sebességének kiszámíthatatlansága miatt egyelőre nem lehet tudni, hogy a szennyezés mikor éri el a folyó magyarországi szakaszát. Az első laboratóriumi vizsgálat során talált, magasabb szintet elérő kadmium nagy valószínűséggel nem a hét végi borsabányai gátszakadás után került a folyóba.

A cinkcsoportba tartozó, ezüstfehér színű, puha, nyújtható fémből, amelynek vízben oldható vegyületei mérgezőek, a megengedettnél "picivel magasabb" mennyiség volt a Tisza vizében - mondta Szentesi Péter az első laboratóriumi eredményről. Az igazgató ugyanakkor hangsúlyozta: a vízben talált kadmium mennyisége az egészségügyi határérték alatti volt, így veszélyt nem jelent.

Szentesi Péter elmondta: a nyíregyházi felügyelőség a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium rendelkezése alapján vasárnap óta ellenőrzi a Tisza vízminőségét, rendszeres mintavétellel és laboratóriumi vizsgálattal. A tárca azután döntött a folyamatos ellenőrzésről, hogy a romániai Borsabányánál egy gátszakadás után a Csiszla-patakba nehézfémeket tartalmazó zagy került, amely a Visó folyón keresztül elérheti a Tiszát.