Sikertelen hajtóvadászat Szaddám után

2003.07.28. 11:17
A hétvégén két helyen is keresték Szaddám Huszeint, nem sok sikerrel. Az egyik rajtaütésben iraki civilek haltak meg, a másiknál csak egy nappal kellett volna korábban érkezni. A hadsereg illetékesei külföldi terroristák felbukkanásáról számoltak be.
Öt iraki civil meghalt abban a hadműveletben, amelyet amerikai katonák indítottak, hogy elfogják a valószínűleg Irak területén bujkáló volt iraki elnököt, Szaddám Huszeint

Patakokban folyt a vér

A hétvégén két akciót is végrehajtott az amerikai hadsereg, de a volt iraki diktátor nem került kézre.

A Task Force 20 nevű elitalakulat Bagdad előkelő negyedében, Manszurban található házra csapott le, mivel úgy hitték Szaddám második házasságából született fia, Ali rejtőzködik ott.

Az akció közben a katonák tüzet nyitottak, egy a ház előtti utcában épp feltűnő autóra is, amelyben az öt civil is utazott. Később letartóztatás nélkül hagyták el a házat.

Az akciót követően beszámolók szerint "patakokban folyt vér" az utcán, majd tiltakozó irakiak gyűltek össze az épület előtt, akik a BBC bagdadi tudósítója szerint hisztériakeltéssel vádolták az Egyesült Államokat.

A ház tulajdonosa, Szabir Rabija herceg az AP-nek elmondta, nem látta a volt elnököt a háború vége, május elseje óta.

Tikriti farmokon

A másik akciót Szaddám szülőhelyén, Tikrit városában és annak környékén hajtotta végre a 4. gyalogos zászlóalj vasárnap.

Az amerikaiak három farmra csaptak le, ahol Szaddámot, és biztonsági főnökét gyanították.

Mint a vezérkar illetékese elmondta, mióta Udajt és Kuszajt megtalálták, szaporodtak a bejelentések a volt elnök hollétéről.

A rajtaütést írányító Steve Russell alezredes szerint csak az időn múlott, mert bár nem találták meg a keresett személyeket, gyaníthatóan csak mintegy huszonnégy órát késtek az akcióval.

Csütörtökön, ugyanezen a környéken már elfogtak Szaddám testőrségéből 5-10 főt.

Mint mágnes a terrorizmust

A szerencsétlen kimenetelű bagdadi akció ugyanakkor tovább ronthatja az iraki lakosság közhangulatát, és az utóbbi hetekben illetékesek szavaival is gerillaháborúként aposztrofált szövetséges katonák elleni merényletek számát is csak növelheti.

Az ország "mágnesként" kezdi vonzani a külföldi terroristákat, utalt az utóbbi hónapban főként Szaddámhoz hű erők által elkövetett akciók számának növekedésére Rocardo Sanchez alezredes, az Irakban állomásozó földi egységek parancsnoka.

"Egyre bonyolultabb konfliktus bontakozik ki itt Irakban. A lényeg, hogy nem szabad szem elől veszteni azt, hogy meg kell nyernünk ezt a csatát. Máskülönben Amerika azon kapja magát, hogy saját otthonában fog ezekkel a terroristákkal találkozni." - nyilatkozta Sanchez a CNN hírtelevíziónak.

Myers alezredes ugyanakkor leszögezte, "érthető" hogy vannak áldozatok a 144,000 megszálló amerikai katona között.

"A katonák pontosan értik, miről van szó." - utalt Myers azokra a korábban hallott hírekre, miszerint meglehetősen csökkent az amerikai katonák harci morálja.