Franciaország nem vonja vissza a fejkendőt tiltó törvényt

2004.08.30. 11:53
Egyelőre nincs információ az Irakban elrabolt francia újságírókról, akiket ezúttal nem a szövetséges csapatok iraki jelenléte, hanem a napokban életbe lépő, az iskolákban a vallási jelképek, így az arab fejkendő viselését is tiltó törvény miatt raboltak el. Hétfőn a francia külügyminiszter Egyiptomba utazott, vasárnap Jasszer Arafat a túszok elengedésére szólított fel.
A francia újságírókat fogva tartó iraki túszejtők követelése ellenére Franciaország nem vonja vissza azt a törvényt, amely tiltja az iszlám által előírt fejkendő viselését az iskolákban.

"A törvényt alkalmazni fogjuk" - szögezte le Jean-Francois Cope francia kormányszóvivő a Canal Plus francia televíziónak hétfő reggel adott nyilatkozatában. Hangsúlyozta azt is, hogy országa nem enged nemzeti értékeiből aközben sem, hogy igyekszik elérni a két túsz kiszabadulását.

Ez utóbbi cél érdekében hétfőn reggel az egyiptomi fővárosba érkezett Michel Barnier francia külügyminiszter, hogy igyekezzen megszerezni országa közel-keleti szövetségeseinek támogatását és elősegíteni a túszok szabadulását. A cél érdekében francia kormányzati tisztségviselők utaznak Bagdadba, köztük Jean-Pierre Lafon, a külügyi tárca főtitkára.

Az iskolakezdéssel lép életbe a törvény

Az al-Dzsazíra katari székhelyű arab hírtelevízió szombaton este közölte, hogy a magát Iraki Iszlám Hadseregnek nevező csoport fogságában van a francia közszolgálati rádió, valamint a Le Figaro című párizsi napilap és az RTL kiküldött tudósítója.

A terrorista csoport azt követelte, hogy Franciaországban 48 órán belül vonják vissza azt a törvényt, amelynek alapján a muszlim lányok nem viselhetik a vallásuk által előírt fejkendőt az iskolákban.

Az idén márciusban nagy többséggel elfogadott törvény a vallási jelképek feltűnő viselését tiltja. A jogszabály szeptember másodikán lép hatályba.

Chirac: elleneztük az iraki háborút

Jacques Chirac francia elnök vasárnap egy televíziós nyilatkoztában hangsúlyozta, hogy "Franciaország az emberi jogok hazája, a tolerancia földje, és a francia törvényekben biztosítva van az egyenlőség, illetve minden vallás gyakorlásának tiszteletben tartása és védelme. Ezek az értékek - mint a tisztelet és a tolerancia - vezérlik minden tettünket úgy a világban, mint saját nemzeti területünkön. És ezek az értékek vezérelték Franciaország Irakkal kapcsolatos politikáját is" - mondta Chirac, aki az egyik fő ellenzője az arab ország elleni háborúnak.

Arafat a túszok elengedésére szólított fel

Az Irakban fogva tartott két francia újságíró elengedésére szólította fel a túszejtőket vasárnap Jasszer Arafat palesztin elnök is, akivel ritkán fordul elő, hogy Jasszer Arafat véleményt nyilvánítson az Irakban zajló események kapcsán. Franciaország azonban mindig is az általa vezetett Palesztin Hatóság erős szövetségesének számított, s Arafat nyilván ezért tartotta szükségesnek, hogy megszólaljon a túszok érdekében.