Izrael Arafat meggyilkolását fontolgatja

2003.09.15. 10:33
Az izraeli miniszterelnök-helyettes szerint Arafat megölése kézenfekvő megoldás, amelyet az izraeli kormány is fontolgat. Ehud Olmert kijelentése éles bírálatot váltott ki a palesztinokból, az Egyesült Államokból, valamint az izraeli ellenzékből. A Munkáspárt szerint a hadsereg tehet a legutóbbi Hamasz-akciókról. Az izraeli kormányoldal szerint ők csak az amerikai receptet másolják.
Az izraeli kormány Jasszer Arafat megölését fontolgatja, miután a palesztin vezetőben látják a békefolyamat egyik akadályát, mondta az izraeli miniszterelnök helyettese, Ehud Olmert.

Kézenfekvő megoldás

Jasszer Arafat
"Arafat megölése egy kézenfekvő megoldás. Azon vagyunk, hogy likvidáljuk a terrorista vezetőket. Arafat pedig egy közülük." - nyilatkozta Olmert az Izrael rádiónak.

A maffiára és nem egy kormányra jellemző ez a fajta gondolkodás, reagált a politikus kijelentésére a palesztin vezetés.

Simon Peresz is megszólalt

Az izraeli belpolitikai életben újra felerősödtek azok a hangok, amelyek Ariel Saron biztonságpolitikáját kérdőjelezik meg. Az izraeli ellenzék kormánykritikájával a palesztin vezetés pedig szokatlan politikai támogatást kap, írja a Guardian brit lap.

A hétvégén a volt kormányfő, az ellenzéki Munkáspárt elnöke Simon Peresz kritizálta élesen a kormány stratégiáját, amely szerinte csak arra jó, hogy még jobban elmérgesítse a helyzetet. Peresz hosszú idő óta először szólalt fel.

"Ez a kormány megsemmisítette a békefolyamatot" - mondta Peresz az oslói megállapodás tízéves évfordulójának alkalmából.

A hadsereg tehet a Hamasz dühéről?

A Munkáspárt eddig tartózkodott attól, hogy Sharon politikája és a Hamasz legújabb öngyilkos merényletei között párhuzamot vonjon, de egyre hangosabban fogalmazódik meg, hogy a tűzszünet vége az izraeli hadsereg Hamasz-vezetők elleni támadásival magyarázható.

A legutóbb elkövetett két öngyilkos merénylet harminc izraeli halálát okozta, mutatnak rá a Munkáspárt képviselői, a frakcióvezető pedig egyenesen Saron lemondását követelte.

Az Egyesült Államok nem támogatja

A Bagdadban tartózkodó amerikai külügyminiszter, Colin Powell pedig úgy fogalmazott a CNN-nek, lángra lobbanthatja a térséget Olmert kijelentése.

Powell kifejtette, az Egyesült Államok nem támogatja Arafat eltávolítását, és az ilyen kijelentések súlyos következményekkel járhatnak a térség országaiban.

Amerikai recept

Az izraeli védelmi miniszter, Saul Mofaz és általában a Saront támogató jobboldal viszont épp Amerikára hivatkozva tartja jó lépésnek Arafat eltávolítását. Szerintük ugyanis ez pont olyan, mint Szaddám Huszein vagy Oszama bin Láden utáni hajtóvadászat, írja a Haaretz című izraeli lap.

"A Hamasz vezetői félelemben élnek, legfontosabb dolguk az, hogy megvédjék magukat az izraeli hadseregtől. Ez pedig nyomást gyakorol a Hamasz minden aktivistájára." - mondta Mofaz.

Ezrek tiltakoztak

Szombaton palesztin tömegek vonultak az utcára Arafat nevében Ciszjordániában és a Gázai övezetben, másnapra pedig az iszlám világ több városában is tiltakozásokat váltott ki Arafat eltávolításának híre.