Mégis lehet titkos atomprogramja Iránnak

2004.11.17. 12:30
Irán mégiscsak folytat nukleáris olyan tevékenységet egy titokban tartott atomprogram részeként, amiről nem tudnak az ENSZ megfigyelői, állítja egy disszidens irániakból álló ellenzéki csoport, amely korábban már szolgált megbízható információkkal a témában.
"Tudunk olyan katonai létesítményről Iránban, ahol nukleáris tevékenységet folytatnak" - jelentette ki Bécsben a Reutersnak Sahin Gobadi, az Iráni Ellenállás Nemzeti Tanácsának (NCRI) szóvivője. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) együtt utazó külföldi diplomaták megbízhatónak tartják az NCRI információit.

Irán vasárnap beleegyezett abba, hogy a nyugatiakkal folytatandó tárgyalások idejére teljesen felfüggeszti urándúsító és minden más olyan tevékenyégét, amely atomfegyver gyártását segítheti elő.

Az ország lépését Washington némi megelégedéssel fogadta, ám az NCRI-vel együtt továbbra is gyanítja, hogy Irán nem hagyott fel azzal a tervével, hogy atomfegyvert fejlesszen ki. Ezt Teherán mereven elutasítja, állítása szerint nukleáris tevékenységét csupán a békés elektromos áramtermelés új generációjának kifejlesztése miatt folytatja.

Pontos részletekkel szolgálnak

Az NCRI képviselői ugyanakkor kijelentették, további részletekkel, pontos címmel és térképpel állnak elő még szerdán. Az információkat a NAÜ-nek adják át.

Az NCRI egyébként a száműzetésben működő, az amerikai védelmi minisztérium terrorlistáján is szereplő Népi Mudzsahedín Szervezet politikai szárnya.

Hírnevét Irán nukleáris ügyleteivel kapcsolatban akkor alapozta meg, amikor 2002 augusztusában bejelentette, hogy az ország Natanc városánál uránt dúsít, Arakban pedig nehézvízet állít elő. Az állításokat később az iráni vezetés is elismerte. Azóta az NCRI nem állt elő hasonlóan áttörő információkkal.

A NAÜ legfrissebb jelentésében megállapítja, hogy kétéves vizsgálata nyomán Irán nem titkolta el állítólagos nukleáris programját, és nem találtak arra utaló nyomot sem, hogy titokban atomprogramot folytatna.