Irak megsemmisíti al-Szamúd-2 rakétáit

2003.02.28. 09:13
Bagdad elfogadja az ENSZ illetékes bizottságának követelését, és megsemmisíti al-Szamúd-2 rakétáit - jelentették be a világszervezetnél. Irak Hans Blixnek, az ENSZ fegyverzetellenőrei vezetőjének címzett levelében közölte döntését. Colin Powell amerikai külügyminiszter szerint figyelemelterelő hadműveletről van szó, míg Donald Rumsfeld védelmi miniszter nem lát változást az iraki politikában.
Bagdad elfogadta az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottságának (UNMOVIC) azt a követelését, hogy semmisítse meg al-Szamúd-2 rakétáit - jelentette be péntekre virradóra az UNMOVIC. Irak Hans Blixnek, az ENSZ fegyverzetellenőrei vezetőjének címzett levelében közölte döntését. Blix múlt pénteken Amír asz-Szaadi tábornoknak - Szaddám Huszein tanácsadójának - írott levelében azt követelte Bagdadtól, hogy március elsejéig lásson hozzá a szóban forgó rakéták megsemmisítéséhez, szakértők ugyanis megállapították, hogy azok hatótávolsága nagyobb a megengedettnél.

Powell: Figyelemelterelő művelet

Amír asz-Szaadi kedden közölte, hogy Bagdad még tanulmányozza a rakéták megsemmisítésére vonatkozó döntést. A tábornok azért erősítette ezt meg, mert előzőleg az amerikai CBS tévé úgy értelmezte a Szaddám Huszein iraki elnökkel készített interjújában elhangzottakat, mintha Bagdad máris elutasította volna a megsemmisítést.

Colin Powell amerikai külügyminiszter még csütörtökön, az iraki hivatalos válasz megérkezése előtt kijelentette: a rakétákkal kapcsolatos iraki válasz semmit nem fog változtatni Washington Bagdaddal szembeni álláspontján. Bármi lesz is a válasz - idézte az amerikai külügyminisztert az AFP - Irak magatartása "azt mutatja, hogy csak figyelemelterelő műveleteket végez, úgy tesz, mintha együttműködne, de valójában nem folytat együttműködést".

Rumsfeld: Nem látok változást

Az al-Szamúd-2 rakéták esetleges megsemmisítése nem az együttműködés jele, Bagdad csak a nyomásnak engedett - vélte csütörtökön Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. "Az irakiak semmit sem hajlandóak megtenni maguktól, de amikor növekszik a rájuk nehezedő nyomás, akkor azt mondják, na jó, valami keveset azért mégiscsak teszünk. Én nem látok semmiféle változást az irakiak magatartásában. Pontosan ez folyik immáron tíz éve. Csak ha valamilyen gonddal kell szembenézniük az ENSZ-ben, akkor dobják be az utolsó pillanatban a törölközőt" - tette hozzá a miniszter.