Nincs magyar áldozat Balin

2002.10.13. 15:15
Az első jelentések szerint nem sebesült meg magyar állampolgár az indonéziai Bali szigetén szombat este elkövetett pokolgépes robbantásokban, amelyekben száznyolcvanheten vesztették életüket. Az áldozatok háromnegyede turista.
Az első jelentések szerint nem sebesült meg magyar állampolgár az indonéziai Bali szigetén szombat este elkövetett pokolgépes robbantásokban - közölte vasárnap reggel Busztin György, Magyarország jakartai nagykövete az MTI-vel. A nagykövet ezt Cristofoli Gabriellától, Magyarország Balin működő tiszteletbeli konzuljától tudta meg, aki felkereste a robbanások helyszínét, valamint a sebesülteket ellátó kórházakat is, és érintkezésben áll az áldozatokat azonosítani igyekvő hatóságokkal.

Szervezett magyar csoport nem tartózkodik Balin

A tiszteletbeli konzul a magyar turisták szervezett csoportjait utaztató ügynökségektől úgy értesült, hogy jelenleg nem pihen Balin számottevő létszámú magyar turistacsoport. Ez azt jelenti, hogy legfeljebb 4-5 magyar állampolgár tartózkodik az indonéz turistaparadicsomban.

Busztin György nagykövet elmondta, hogy a halottak esetében jóval nehezebb lesz az azonosítás, ugyanis nagyon sokan a felismerhetetlenségig megégtek. Ezért teljes bizonyossággal egy-két napig nem lehet kizárni, hogy nincs magyar állampolgár a halottak között. Az áldozatok listájának véglegesítése csak a szervezőügynökségek, az utazást szervezők, a szállodák és a szálláshelyek jelzései alapján eltűnt személyek kilétének megerősítése után várható.

A nagykövet elmondta azt is, szinte bizonyosnak látszik, hogy terrormerénylet történt, bár egyértelmű bizonyítékok híján az indonéz hatóságok még nem mondták ezt ki. Indonéziában még soha nem fordult elő ilyen borzalmas, pusztító erejű merénylet, és a megdöbbenést csak tovább fokozta, hogy éppen Balin történtek merényletek, noha eddig itt soha nem fordult elő semmiféle terrortámadás.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint 187 ember vesztette életét és 132-en sebesültek meg az indonéziai Balin elkövetett pokolgépes merényletekben, Indonézia történetének legvéresebb terrortámadásában. A halálos áldozatok háromnegyede külföldi: ausztrálok, németek, britek, franciák, svédek, új-zélandiak, olaszok és egy svájci. Az AP amerikai hírügynökség több mint 300 sebesültről tud, akik közül 90 állapota válságos. "Ez Indonézia történetének legvéresebb terrorcselekménye" - mondta Dai Bachtiar rendőrtábornok az AP jelentése szerint.

Alexander Downer ausztrál külügyminiszter szintén úgy vélte, hogy terrorszervezet állhat a robbantások mögött. Rámutatott, hogy a jelek szerint külföldi érdekek ellen irányuló összehangolt terrortámadás történt. "Szinte teljesen biztos vagyok abban, hogy merénylet történt" - hangoztatta.

Ausztrál sportolók az áldozatok között

Az első előzetes jelentések szerint több ausztrál sportoló vesztette életét a Kuta Beach nevű népszerű üdülőhely mulatónegyedében, a Sari Club nevet viselő éjszakai bárban történt merényletben. A mintegy 180 sebesült közül negyvenen ausztrálok, tizenötük állapota súlyos. Egyelőre kilenc brit és négy francia állampolgár megsebesülését erősítették meg hivatalos brit és francia források. Egy helyi rendőr már korábban közölte, hogy a halottak között ausztrálok, britek, franciák, kanadaiak, németek, svédek és új-zélandiak is vannak. A Reuters úgy tudja, hogy az éjszakai bárnál két pokolgép robbant fel. A hatalmas erejű detonáció következtében ötszáz méteres sugarú körben kitörtek az épületek ablakai.

További támadásoktól tartanak

Hivatalos helyen közölték, hogy a terrortámadások hatására a hatóságok fokozták a biztonsági intézkedéseket a létfontosságú energetikai létesítmények és egyes multinacionális cégek tulajdonában lévő bányák körül. A Reuters jelentése szerint Susilo Bambang Yudhoyono, a politikai és a biztonsági ügyek koordinációs minisztere az Aceh tartománybeli Arun LNG földgázüzemet - amely az amerikai Exxon Mobil részesedése mellett indonéz állami tulajdonban van -, továbbá a Kalimantan tartománybeli TotalFinaElf-gázmezőket nevezte meg a különösen veszélyeztetett és védelemre szoruló létesítmények között. Indonézia a világ egyik nagy cseppfolyósítottföldgáz-termelő országa, és az olajexportáló országokat tömörítő OPEC egyetlen ázsiai tagja.