Benazir Bhutto visszatér

2007.09.14. 16:10
Október 18-án tér vissza Pakisztánba Benazir Bhutto volt miniszterelnök, hogy részt vehessen a 2007 végén vagy 2008 elején tartandó parlamenti választásokon, jelentette be pártja pénteken.

A volt miniszterelnök Karacsiba fog érkezni több mint nyolcéves önkéntes száműzetés után, mondta Mahdúm Amín, a Pakisztáni Néppárt alelnöke iszlámábádi sajtóértekezletén.

"Pakisztán népének tényleges demokrácia jut majd osztályrészül Bhutto hazatérése után" – jelentette ki a párt támogatóinak üdvrivalgásától kísérve.

A volt miniszterelnök Londonból érkezik a déli Karacsiba, amely az ország legnagyobb városa és gazdasági központja, egyben Szindh tartománynak – a politikusnő szülőföldjének – közigazgatási székhelye.

Bhutto 1999-ben az ellene indult korrupciós eljárások miatt menekült külföldre, azóta pártját a brit fővárosból és Dubajból irányította.

Az iszlámábádi kormány a nap folyamán közölte, hogy a volt miniszterelnök szabadon hazatérhet, nem fenyegeti a kitoloncolás veszélye, de a korrupciós vádak továbbra is érvényben vannak ellene.

Elemzők szerint a függőben lévő eljárások miatt akár őrizetbe is vehetik, de ennek esélyét csökkenti, hogy Pervez Musarraf elnökkel tárgyalásokat folytat a hatalom megosztásáról a választások utáni időszakra vonatkozóan.

A kormány szerint a gyors megegyezést késlelteti, hogy Bhutto az ellene indult eljárások lezárását kéri, s alkotmánymódosítást szorgalmaz, hogy harmadszor is miniszterelnök lehessen.

A politikusnő 1988 és 1990, valamint 1993 és 1996 között állt a pakisztáni kormány élén.