Várható volt egy merénylet

2007.12.27. 16:48
Számítani lehet kisebb zavargásokra és tünetésekre Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető halálát követően, de a helyzet elmérgesedése az ellenzéknek és Musarraf elnöknek sem érdeke Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint.

"Valamennyire várható volt, hogy ismét megkísérelnek ellene merényletet" - mondta Tálas Péter Benazir Bhutto korább pakisztáni miniszterelnök meggyilkolásáról az Indexnek. A biztonságpolitikai szakértő az ellenzéki vezető halála miatt kisebb zavargásokra és tüntetéshullámra számít, de nem gondolja, hogy ezek komolyabb erőszakos megmozdulásokká fajulnának, és emiatt feltétlenül el kellene halasztani a január 8-ára kiírt választásokat.

Az erőszakos atrocitások szerinte egyik oldalnak sem állnak érdekében: az ellenzék számára problémát jelentene, ha Pervez Musarraf megint rendkívüli állapotot vezetne be, de egyben a pakisztáni elnök tekintélye is csökkenhet, ha úgy tűnik, hogy nem tudja megfékezni az indulatokat. Hosszabb távon egyébként "mind Musarrafot, mind Sarifot jó helyzetbe hozta Bhutto halála", hiszen eddig a politikusasszony volt az elsődleges ellenzéki vezető, Navez Sarif csak másodlagos szerepet töltött be.

"Ez a Bhutto már nem az a Bhutto volt" - véli a szakértő. Szerinte az ellenzéki vezető kicsit megöregedett, mint politikus, az utóbbi időben már főleg a korrupciós vádak elleni védekezésre kellett koncentrálnia. Ennek ellenére Bhutto tekintélye megkérdőjelezhetetlen volt az ország legnépszerűbb és legnagyobb ellenzéki formációjában, a Pakisztáni Néppártban (PPP), ezért kérdéses, hogy kit állíthatnak a helyére. Tálas szerint kétséges, hogy egyáltalán középtávon találnak-e hasonló formátumú politikust, azt pedig pláne nem tartja valószínűnek, hogy a választásokig hátralévő két hétben valaki hirtelen felépítse magát. Ugyanakkor teljességgel kizárni sem lehet, hogy valaki a tömegek élére áll: "Lehet egy csodabogár a tarsolyban."

Tálas szerint biztosan hibáztak a titkosszolgálatok és a védelemmel megbízott egységek, amiért egy ilyen pusztító robbanás történhetett (Legalább 14-en meghaltak). A védelmi erőknek külön kínos, hogy a merénylet helyszínét, Ravalpindit az egyik legbiztonságosabb városnak tartják, ráadásul a korábbi merényletek miatt Bhutto már csak fokozott elővigyázatosság mellett tartott nagygyűléseket.

A nemzetközi következményeket egyelőre még nehéz megítélni, az első nemzetközi reakciók mindenesetre rendkívül visszafogottak voltak. A szakértő szerint látszott rajtuk, hogy a nagyhatalmaknak elsődlegesen például az a fontos, hogy bent tartható-e Pakisztán a terrorellenes ligában.