Halálra ítélték a bolgár orvosokat

2004.05.06. 13:25
Golyó általi halálra ítélték Líbiában azt a hat bolgár egészségügyi dolgozót és egy palesztin orvost, akiket 426 líbiai gyermek HIV-vírussal való szándékos megfertőzésével vádolnak. Az Egyesült Államok külügyminisztere kijelentette, mindent megtesz annak érdekében, hogy szabadon bocsássák az orvosokat - tudósít a bolgár televízió. Eörsi Mátyás, az Európa Tanács ez ügyben illetékes megbízottja intézkedik és felszólít.
Véget ért az az öt éven át húzódó per, melynek során hat bolgár ápolót és egy palesztin orvost azzal vádoltak a líbiai hatóságok, hogy 426 gyereket fertőztek meg szándékosan HIV-vírussal. Az ítélet szerint nem a rossz higiéniai körülmények, hanem a vádlottak okolhatók a gyerekek halálával. A bolgároknak kártérítést is kell fizetni az áldozatok hozzátartozóinak.

Az Európa Tanács magyar megbízottja felszólít és intézkedik
Eörsi Mátyás, aki az Európa Tanács (ET) megbízottjaként a bolgár orvosok ügyével foglalkozik, az Indexnek elmondta: mélységesen megrázta az ítélet.

"A határozat ellentétben áll a Líbiában folytatott tárgyalásokon elhangzottakkal" - fogalmazott, kijelentve: nem találkozott Líbiában olyan vezetővel, aki elhitte volna, hogy a bolgár orvosok szándékosan követték volna el a terhükre rótt bűncselekményeket. Eörsi Mátyás leszögezte: nem érti, hogy Líbia miért kreál saját magának egy új Lockerbie-ügyet.

Az ET megbízottja közölte: jövő héten Líbiába utazik és folytatja erőfeszítéseit. Eörsi Mátyás egyúttal felszólítota Európa összes vezetőjét és politikusát, hogy a Líbiával való kapcsolaik rendezését az egészségügyi dolgozók ügyének humánus és méltányos rendezésétől tegyék függővé. "Kész vagyok élesen bírálni azokat, akik nem így tesznek" - tette hozzá Eörsi Mátyás.

Tiltakozás

A hét személyt még 1999-ben vették őrizetbe a Bengázi kórházban. A vád szerint a líbiai gyerekeket vérkészítményekkel fertőzték meg - írja a novinite.com. A líbiai hatóságok szerint a fertőzött gyermekek közül hárman haltak meg azóta. A vádlottak végig ártatlannak vallották magukat.

Bulgária nem kér Líbia könyörületéből - jelentette ki a bolgár igazságügyi miniszter arra reagálva, hogy Mohamed el-Khadafi líbiai vezető esetleg megkegyelmez az elítélteknek. Anton Sztankov jelezte, hogy nem kaptak még hivatalos értesítést a líbiai hatóságoktól az ítéletről.

Szerinte a líbiai bíróság nem vette figyelembe, hogy a vádlottakat megkínozhatták a kihallgatások alatt, így szerezték meg beismerő vallomásukat. Dimitar Conev kormányszóvivő szerint a tárgyalás során a bíróság nem vette figyelembe azokat a bizonyítékokat, melyek a vádlottak ártatlanságát támasztanál alá.

Segítség

A vádlottak ügyvédje a bolgár televíziónak bejelentette, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen. Az Egyesült Államok mindent megtesz annak érdekében, hogy a vádlottakat szabadon engedjék - ezt Colin Powell külügyminiszter jelentette ki, miután találkozott bolgár kollégájával.

Bulgáriában a politikai pártok "nemzeti stratégia" kidolgozását követelik a vádlottak kiszabadítása érdekében. A bolgár Szabad Demokraták Szövetségének vezetője arra kéri a külügyminisztert, hogy kérje a NATO, az EU és az Arab Liga segítségét - írja a novinite.com.

A bolgár televízió tudósítása szerint az utolsó tárgyaláson 15 ország nagykövete vett részt. Az orvosok helyzete egyébként szóba került Khadafi múlt heti brüsszeli látogatásán is. Romani Prodi reményét fejezte ki, hogy tisztességes megoldást találnak az ügy lezárására.

Bulgáriában egyébként végig figyelemmel kísérték a tárgyalássorozatot. A múlt hétre például több mint hétszázezer aláírást gyűjtöttek össze a nyolcmilliós országban a vádlottak szabadonbocsátását követelve.