Bush: Inkább védtem Amerikát

2004.07.13. 00:17
Az Egyesült Államok elnöke hétfőn megvédte Irak megszállását, bár elfogadta a vizsgálatot, amelynek eredménye, hogy az elnök korábbi állításaival szemben, az ország nem rendelkezett tömegpusztítófegyverekkel.
Nem találtunk ugyan tömegpusztítófegyver készleteket, de jogosan mentünk Irakba - fogalmazott Bush, miután megtekintett egy Líbiából származó atomfegyver-alkatrészekről és urándúsításhoz szükséges berendezésekről szóló bemutatót.

Az eszközöket Moamer Kadhafi líbiai elnök adta át, amikor egy korábbi megegyezés keretében, országa leállította nukleárisfegyver programját.

Amerika egy nyílt ellenségét töröltük el, aki képes volt tömeggyilkos fegyverek előállítására és átadhatta volna azokat, beszerzésükre pályázó terroristáknak. A szeptember 11. utáni világban ez egy olyan kockázat volt, amelyet nem vállalhattunk - fogalmazott Bush.

A tévedésekre alapozott terror elleni háború

Az amerikai elnök három nappal azután vette védelmébe Irak 2003 márciusában bekövetkezett megszállását, hogy megjelent egy erősen kritikus hangú szenátusi jelentés, amely szeirnt a terror elleni háború döntő csatáját, az Irak elleni háborút megalapozatlan hírszerzési értesüléskre alapozták.

Az Irak megtámadásához vezető kijelentések, hogy Szaddám Huszein kémiai, biológiai fegyverekkel rendelkezik és nukleáris fegyverek előállításán dolgozik, téves vagy túlzó CIA elemzéseken alapultak, fogalmazott a szenátus hírszerzési bizottságának vitriolos hangú jelentése.

A hírszerzési elemzők "csoportgondolkodás" áldozatául estek, amikor azt feltételezték, hogy Iraknak vannak fegyverei, miközben nem voltak, következtetett a független jelentés. Ehhez a hibához, több olyan tényező vezetett, amelyek folyamatos problémát jelentenek az amerikai hírszerző közösségben és amelyeket nem lehet pusztán pénzzel megoldani, fogalmazott.

Clinton kezdte

Bush, aki nem ismerte el, hogy a hírszerzéi jelentések hibásak voltak, azt mondta, hogy kormányzati vezetők széles köre: Clinton kormányának tagjai, törvényhozók, az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai tanulmányozták a jelentéseket és "látták a fenyegetést".

Megjegyezte: a Clinton kormányzat alatt vált hivatalos amerikai politikává, hogy a Szaddám Huszein rezsimjét meg kell dönteni. De Szaddám nem volt hajlandó ellenőröket engedni az országba, mondta Bush.

"Így tehát választanom kellett, hogy egy őrült szavának hiszek, vagy Amerikát védem. Azt választottam, hogy Amerikát védem."

Segített a fenyegetés

Bush úgy vélte, az hogy Líbia, úgy döntött feladja atomfegyverekkel és középhatótávolságú rakétáikkal kapcsolatos törekvéseit, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Líbia között folyó csendes diplomáciának köszönhető, de az eredményben ugyanakkor közrejátszottak a világot nukleáris fegyverrel fenyegető országokat támadó nyílt beszédei is.

Mint mondta, a világ tudja, hogy ez milyen következményekkel jár és a bölcsek felhagynak az efféle üzelmekkel. Bush úgy értékelte, hogy kormánya mindent megtett, hogy elhárítsa azokat a támadásokat, amelyeket a terroristák most tervelnek ki.