Elszólta magát a bővítési biztos

2002.06.10. 15:54
Az Európai Bizottság bővítési ügyekért felelős tagja, Günter Verheugen szerint költségvetési okokból Bulgária és Románia 2007 előtt semmi esetre sem csatlakozhat az EU-hoz. Az információt nem a nyilvánosságnak szánta.
Verheugen a dán parlament integrációsügyi bizottságának ülésén tartott beszédében kijelentette: az EU jelenlegi, 2006-ig tartó hétéves költségvetési időszakában nem lehetséges Bulgária és Románia felvétele. Ezért a bővítési biztos nem tartja kívánatosnak a velük folytatott csatlakozási tárgyalások felgyorsítását sem, mivel ha már készen állnának a belépésre, a csatlakozás elhúzódása frusztrációt okozhatna az országok politikusainak és közvéleményének is.

Véletlenül került be a jegyzőkönyvbe

Verheugen bizalmasnak szánt kijelentése még a dán parlament integrációs bizottságának május 27-i zárt ülésén hangzott el. A parlamenti bizottság üléséről készült nyilvános dokumentum azonban nem volt tekintettel a bővítési biztos szándékára, tartalmazza a Verheugen megállapítását, s így azokat az EUobserver.com ismertetette.

Erre már nincs keret

Verheugen kijelentése azért figyelemre méltó, mert az Európai Bizottság mindeddig nem ismerte el, hogy az EU költségvetése befolyásolhatja a két ország felvételét. A brüsszeli testület mindig is azt hangsúlyozta, ha a tagjelölt országok készen állnak, csatlakozhatnak az EU-hoz. A bővítési biztos mostani megállapítása azonban azt jelenti, hogy Románia és Bulgária 2007 előtt felkészültségétől függetlenül nem lehet tagja az EU-nak, mivel befogadásukra nincs keret az Unió jelenlegi, 2000-2006-os költségvetési időszakában.