George W. Bush

2003.02.17. 05:46
George W. Bush George W. Bush 1946 július 6-án született a connecticuti New Havenben. 1968-ban végzett a Yale-en, majd F-102-esen vadászpilótaként szolgált a texasi nemzeti gárdában. 1975-ben közgazdász-diplomát szerez a Harvardon, majd az olajiparban helyezkedett el.

Hat évi texasi kormányzóskodás után alig néhány szavazattal nyerte 2000-es elnökválasztást. George W. Bush-t, 2001. január 20-án iktatták be, mint az Amerikai Egyesült Államok 43. elnökét.

Felesége Laura Welch Bush egykori tanár és könyvtáros. Gyermekeik, Barbara és Jenna ikrek. A Bush család tagjai továbbá Spot és Barney kutyák, illetve India, aki macska.


Ifjabbik George Bush-t keményebb fából faragták, mint apját - állítják élete kutatói. Az amerikai elnök keménységének hátterében az az ambíció áll, hogy - szemben id. Bush-sal - újraválasszák és ezzel kitöltse az amerikai alkotmány szerint kitölthető két elnöki mandátumot.

George W. Bush apja Bill Clintonnal szembeni vereségét megalázónak érezte és elsősorban azzal magyarázta, hogy id. Bush államférfiként viselkedett és kerülte a politizálást, különösen a belpolitikát.

George, Laura, Barbara és Jenna
George W. Bush politikusabb alkat, sőt. Bármi áron kész megvédeni az amerikai érdekeket, még akkor is, ha diplomáciai vagy akár katonai konfliktusba is keveredeik emiatt. Ez az érdekvédő eltökéltség nem csupán a terrorizmus elleni harcban, hanem például kyotói egyezmény elutasításában is megnyilvánult. Kyotóban az Egyesült Államok dacolva gyakorlatilag az egész világ politikai szándékával, nem írta alá az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátásnak korlátozásáról szóló nemzetközi egyezményt. Az elnök az amerikai acélipar és farmerek érdekeit védte a globális felmelegedés miatt aggódó környezetvédőkkel szemben.

Az életrajzírók szerint Bush régóta forgatja fejében Szaddám Huszein eltávolítását. Elnöki kampánya során feltették neki a kérdést, hogy kudarcként élné-e meg, ha mandátuma lejártakor Huszein még hatalmon lenne. Válasza mindössze annyi volt, hogy "ez egy jó kérdés", miközben széles körben ismert arckifejezéseinek egyikével arra utalt, hogy a válasz nyilvánvalóan igen.

Bush két legjobb haverja Tony Blair brit miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Blair úgy nyilatkozott róla, hogy személyes beszélgetéseik során sokkal okosabbnak tűnt, mint egyébként, míg Putyint azzal vette le lábáról, hogy közölte: a hidegháborút a maga részéről lezártnak tekinti.

George W. Bush elnöki stílusának igazi előképe Ronald Reagan. Akárcsak Reagan, ő is egyszerű világlátásával ragadta meg az amerikai választókat. Ellenfelei egyszerűségét gyakorta együgyűségként értelmezik. Ez azonban hiba: Bush győzelmeinek igazi titka, hogy ellenfelei minduntalan alábecsülik.