Castrónak gyomorrákja van?

2006.08.05. 18:43
Egí brazil újság tudni véli, hogy Fidel halála után nem Raúl Castro, hanem Felipe Pérez Roque, a külügyi tárca irányítója számít első számú jelöltnek az államfői posztra.

Egy brazil lap szerint a kubai hatóságok bizalmasan közölték brazil vezetőkkel, hogy Fidel Castro kubai vezetőnek rosszindulatú gyomordaganata van, és lehet, hogy sohasem térhet már vissza teljesen a hatalomba.

A Folha de Sao Paulo értesülése szerint kubai illetékesek arról tájékoztatták a héten Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnököt és a kormányzó Dolgozók Pártjának vezetőit, hogy Castro mostani betegsége és műtétje a visszafordíthatatlan hatalomátadás kezdete lehet a karib-tengeri szigetországban, mert még ha felépül is a 79 éves kubai vezető, akkor sem lesz talán már képes teljesen kezébe venni az irányítást.

Castro állapota a jelek szerint súlyosabb annál, amit hivatalosan közöltek - írta szombati számában a brazil lap, nem jelölve meg értesülésének forrását.

Minden a legnagyobb rendben van

Fidel Castrón - hivatalos közlés szerint - bélműtétet hajtottak végre kedden. Betegsége miatt a 47 éve uralmon lévő kubai kommunista vezető öccsére, Raúl Castro védelmi miniszterre bízta "ideiglenes jelleggel" az ország irányítását. A brazil újság viszont tudni véli, hogy Fidel halála után nem Raúl Castro, hanem Felipe Pérez Roque, a külügyi tárca irányítója számít első számú jelöltnek az államfői posztra.

Da Silva brazil elnököt régi barátság fűzi Fidel Castróhoz, s a kormányzó Dolgozók Pártja is régóta ápolja kapcsolatait a Kubai Kommunista Párttal, noha az eredetileg baloldali brazil párt időközben elmozdult a centrum felé.

Kubai állami vezetők eközben váltig bizonygatják, hogy a Fidel Castrón végrehajtott műtét sikeres volt, és a kubai vezető állapota kielégítően javul. Így nyilatkozott mások között a bolíviai látogatáson tartózkodó kubai alelnök, Carlos Lage Dávila és a kubai parlament elnöke, Ricardo Alarcón de Quesada is.