Feleségül veszi szeretőjét Károly

2005.02.10. 11:36
Az évekig tartó titkolózás és a folyamatos tagadás után Károly herceg mégis feleségül veszi szeretőjét. A harmincöt éve tartó románc beteljesülése elvileg megfosztaná Károlyt a trónörökösi címtől. Lehetséges azonban, hogy az anglikán egyház beleegyezik, hogy egy elvált asszony második férje legyen a legfőbb vallási méltóság.

Feleségül veszi szeretőjét Károly herceg. A brit királyi trón várományosa hosszú évekig titkolta kapcsolatát az elvált Camilla Parker Bowlesszal, tavaly azonban már végrendeletébe is bevette. A Clarence House, a királyi család sajtóhivatalának szűkszavú közleménye csak az esküvő tényét ismerteti. A Guardian a királyi házhoz közel álló forrásokból úgy értesült, hogy a nászra április 6-án kerül sor.

Veszélyben a trón


Tekintse meg képeinket!
Az esküvő a trónöröklés menetét is befolyásolhatja. Károly, II. Erzsébet elsőszülött fiaként a trón elsőszámú várományosa. Mivel azonban a brit uralkodó egyben az anglikán egyház feje is, az, hogy elvált nőt vesz feleségül, diszkvalifikálhatja az öröklésből. VIII. Eduárd király 1936-ban lemondott a trónról, hogy házasságot köthessen az elvált amerikai Wallis Simpsonnal.

Az idők változását jelzi, hogy az anglikán egyház most rugalmasabbnak tűnik a kérdésben. Tavaly júniusban a volt Canterbury érsek, Lord Carey áldását adta a nászra. "Ő a trónörökös, és szereti azt a nőt. Természetes, hogy össze kell házasodniuk", nyilatkozta az egyházi főméltóság.

Harmincötéves kapcsolat

Az öröklés menetén túl kérdéses az is, hogy Parker Bowles milyen rangot kap. A Guardian értesülései szerint elképzelhető, hogy Dianához, a herceg első feleségéhez hasonlóan megkapja a Wales hercegnője címet, azaz hivatalosan is a trónörökös felesége lehet.

Károly és Parker Bowles 1970-ben ismerkedett meg egy windsori lovaspólómeccs alkalmából. Kapcsolatuk azóta tart, még Károly Dianával kötött, tizenöt évig tartó házassága sem változtatott jellegén. Az 1997-ben elhunyt hercegnő nem sokkal a halála előtt nyilvánosan is panaszkodott, mondván férje barátsága Parker Bowlesszal azt jelenti, hogy hárman élnek a házasságukban.