Bush rajongója volt a demokrata elnökjelölt

2003.09.26. 11:03
Bár most George W. Bush legyőzése a célja, két éve még dicsőítette az elnököt Wesley Clark. A demokraták meglepetésembere nem volt túl nagy véleménnyel Európáról, mint mondta, nem érti, hogy a gazdag, "Mercedeseket és BMW-ket gyártó" országok miért nem költenek hadseregükre.
"Boldog vagyok, hogy egy ilyen nagyszerű csapat vezeti az országot, olyan emberek, akiket nagyon jól ismerek" - jelentette ki George W. Bush elnökről és szűkebb politikacsináló csapatáról 2001 május 11-én Wesley Clark. A demokrata elnökjelöltséget megcélzó tábornok a Republikánus Párt egyik arkansasi szervezetének rendezvényén dicsőítette a republikánus politikai elitet - írja Matt Drudge.

Reagan és Bush voltak a hősei

A drudgereport.com-on közzétett beszámoló a beszédről készült videó alapján készült. A demokraták jelenleg legesélyesebb elnökjelöltje, a Bushnál pár százalékponttal népszerűbb Clark akkor még távol állt mostani támogatóitól.

Jellemző példája ennek, hogy valóságos dicshimnuszt zengett Ronald Reaganről. "Kisegített minket, amikor Reagan elnök lett" - mondta. A tábornok egyszerűsített nézetei szerint amikor Reagan brutálisan megemelte a katonai költségvetést, "megnyerte a hidegháborút". "Elkötelezetlen katonatisztek jelentkeztek újra szolgálatra, csak mert hittek Reagan elnökben" - mondta.

Clark a jelenlegi elnök apját is nagy államférfinak tartotta. "George Bushnak megvolt a víziója és bátor volt" - mondta hálásan Bush "elképesztő államférfiúi nagyságért".

MEgvetéssel beszélt Európáról

A republikánusokkal szemben az európaiakról nem volt túl nagy véleménnyel a Demokrata Párt meglepetésembere. A NATO főparancsnoki tisztéből Clinton elnöksége alatt visszahívott tábornok nem érti, hogy "azok az emberek, akik a Mercedeseket meg a BMW-ket gyártják, hogy nem tudnak elég pénzt áldozni a saját védelmükre". Clark szerint az európaiak Amerika-ellenessége nem valós, csak a "belpolitikai ügyeiket félreértő politikusok tesznek gusztustalan nyilatkozatokat".

Akár republikánus is lehetne

Clark egy héttel ezelőtti jelölése már csak azért is volt meglepő, mert a tábornok republikánus vonzalmai ismertek voltak. Clark maga azt állította, hogy rég Bush csapatának tagja lenne, ha az elnök főtanácsadója, Karl Rove visszahívja.

Más kérdés, hogy a Fehér Ház hívásnyilvántartása szerint a tábornok soha nem hívta Rove-t. Az elnök politikai főtanácsadója nem emlékezett olyan alkalomra, amikor beszélt volna Clarkkal.